L’ALTERNATIVA SOCIALISTA
Política 19/04/2015

El PSOE furga en el cas Rato per debilitar el PP

Sánchez retreu la “hipocresia” dels populars pel que fa a la corrupció i exigeix la compareixença de Rajoy

Laia Vicens
3 min
Pedro Sánchez va apadrinar el candidat del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, en una assemblea oberta a Can Dragó, a Nou Barris, feu del socialisme barceloní.

BarcelonaL’incendi que el cas Rato ha provocat al PP no ha passat gens desapercebut al PSOE. Al contrari, perquè han aprofitat l’escorcoll i la posterior detenció de l’exministre de José María Aznar per frau, alçament de béns i blanqueig de capitals, per carregar contra el govern de Mariano Rajoy i el PP en general. Conscient que la imatge de Rato entrant, ja detingut, al cotxe policial pot fer mal al PP a les urnes, el secretari general socialista, Pedro Sánchez, va disparar contra el PP per on més mal li fa: la corrupció. Ho va fer en el penúltim acte de la visita de tres dies que ha fet a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant el míting al pavelló de Can Dragó de Nou Barris, feu del socialisme barceloní, Sánchez va acusar Rajoy de ser un triple “frau”, perquè va dir que abaixaria impostos “i els ha apujat”, perquè el seu partit s’ha finançat “irregularment” i perquè ha utilitzat les institucions per amnistiar els evasors fiscals, com és el cas, per exemple, de Rodrigo Rato.

La doble vara de mesurar

En aquest punt, Sánchez va criticar la “gran hipocresia” del PP, i en concret del PP d’Alícia Sánchez-Camacho, a l’hora d’afrontar la corrupció. Segons el líder del PSOE, els populars utilitzen una doble vara de mesurar en els casos de frau fiscal, ja que després de la confessió de l’expresident Jordi Pujol van afanyar-se a demanar una comissió d’investigació al Parlament, però, en canvi, rebutgen obrir-ne una al Congrés per aclarir els casos d’evasió de Luis Bárcenas i de Rodrigo Rato. Al seu parer, aquesta comissió hauria de depurar responsabilitats polítiques, començant, segons va insistir, pel ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, a qui va exigir altre cop que dimitís “per decència política”.

Al marge de crear aquesta comissió, Sánchez va reclamar la compareixença de Rajoy al Congrés per aclarir els detalls de l’amnistia fiscal i va demanar la publicació del “nom i els cognoms” de tots els que s’hi han acollit. “Què ha d’ocultar?”, va preguntar directament a Rajoy. Brandant “l’exemplaritat” i la transparència del PSOE, va posar el dit a la llaga més profunda del PP: “Si voleu saber els nostres comptes, aneu a la pàgina web del partit. Si voleu saber els comptes del PP, aneu a Suïssa o pregunteu a Bárcenas”.

Amb les municipals i les autonòmiques a tocar, Sánchez va predir que “el temps del PP s’acaba” als municipis, a les comunitats autònomes i al govern central, on serà recordat per “les retallades, la reforma laboral i l’amnistia fiscal”. “El PP és incapaç de regenerar la vida democràtica perquè ha sigut incapaç de regenerar-se a ell mateix”, va afirmar Sánchez, que va cridar a “enviar el PP on es mereix, que és a l’oposició”, el 24 de maig.

Portar institucions a Barcelona

Des que va ser escollit secretari general del PSOE, Sánchez no ha escatimat visites a Catalunya. Però si en altres casos ha brandat la reforma constitucional, ahir només va fer una breu menció a Catalunya, per dir que “un dels líders de la nova Espanya” ha de ser Barcelona. Com? Traslladant-hi “institucions de l’Estat”. És, de fet, el que ja fa mesos va proposar l’alcaldable del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, que va demanar que el Senat s’instal·li a la capital catalana.

L’acte a Nou Barris va servir per apadrinar Collboni, que va donar per fet que serà alcalde i Sánchez president de l’Estat. El candidat socialista va anunciar que una de les seves prioritats serà acabar les infraestructures que estan “a mig fer”. “Estic convençut que anirem a Brussel·les, aconseguirem els fons del pla Juncker i acabarem la línia 9 del metro”, va afirmar.

En una altra presentació, en aquest cas de l’alcaldable de Tortosa, Enric Roig, el PSOE va recuperar la figura de José Luis Rodríguez Zapatero. Zapatero va demanar als partits sobiranistes que recorrin a l’Estatut del 2006 per millorar l’autogovern de Catalunya.

stats