CANVI DE CICLE
Política 04/03/2014

La petició del Parlament de celebrar el referèndum s'avança i es debatrà al Congrés al maig o al juny

Les Corts Valencianes han retirat una proposició de llei per reformar la Lofca, cosa que ha avançat el debat d'altres textos de cambres autonòmiques

Europa Press
2 min

MadridLa proposició de llei aprovada pel Parlament que reclama al govern espanyol la competència per poder celebrar la consulta avançarà uns mesos el seu debat al Congrés i es podria arribar a votar en la primera sessió plenària de maig o la de juny, segons han informat a Europa Press fonts parlamentàries. El canvi es deu al fet que ha corregut el torn de les iniciatives autonòmiques perquè se n'ha retirat una de les Corts Valencianes. Les proposicions de llei procedents de les cambres autonòmiques es debaten al Congrés en el primer ple de cada mes i per ordre d'entrada, per això fins ara es calculava que la iniciativa catalana no es discutiria fins al setembre, ja que per davant es trobaven propostes de les Corts Valencianes, del Parlament gallec i del Parlament navarrès.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No obstant això, les Corts Valencianes van decidir el 19 de febrer retirar definitivament una proposició de llei de reforma de la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes (Lofca) que demanava que les inversions de l'Estat s'inspirin "en el principi de solidaritat i equitat". Es tracta d'una iniciativa impulsada en el seu dia pel PP valencià davant del govern central de José Luis Rodríguez Zapatero i que les dues vegades que va correspondre debatre al Congrés, ja amb el PP a l'executiu espanyol, va ser ajornada. Ara s'ha retirat definitivament perquè, segons al·leguen els populars valencians, resulta "innecessària".

La renúncia a seguir endavant amb aquesta proposició de llei, que havia de discutir-se aquest mes de març, fa avançar totes les que estaven esperant torn. Així, i segons ha certificat aquest dimarts la junta de portaveus del Congrés, el proper dia 11 es donarà pas al debat de la proposició de llei provinent del Parlament gallec per reformar el sistema de vot de la població emigrant.

Què faran els diputats de CiU, ERC i ICV?

Consegüentment, el mes següent el Congrés acollirà el debat d'una proposta del Parlament navarrès que té a veure amb la defensa dels consumidors i usuaris i, ja al maig o com a molt tard al juny, arribarà a la cambra baixa la proposta catalana. El que està per veure ara és què faran CiU, ERC i ICV, que van registrar dues còpies de la proposició de llei del Parlament amb intenció d'avançar aquest debat i no esperar al setembre. Hauran de decidir si inclouen els seus textos en alguna sessió plenària propera de finals de març o abril o bé ja esperen al maig o juny perquè siguin els diputats del Parlament els que defensin la transferència de la competència per celebrar la consulta.

stats