Política 03/07/2017

El Parlament no aprovarà la llei de transitorietat fins que conegui el resultat del referèndum

JxSí preveia inicialment que la llei de transitorietat fos el marc que regulés el referèndum i ara accepta que no entri en vigor fins a l'octubre en cas que guanyi el 'sí'

Núria Orriols / Aleix Moldes
2 min
El Govern reafirma davant la CUP el seu compromís "inalterable" amb el full de ruta

BarcelonaJxSí i la CUP han resolt finalment un dels misteris que s'ha allargat els últims mesos al voltant de la llei de transitorietat jurídica: no només se separarà de la del referèndum sinó que no s'aprovarà fins que es coneguin els resultats de l'1-O. La llei del referèndum, doncs, s'aprovarà a finals d'agost o a principis de setembre, però la de transitorietat no arribarà fins a l'octubre. Aquest mateix dilluns a la tarda, però, encara hi havia una reunió dels dirigents de JxSí per decidir el calendari exacte d'aprovació de la nova norma.

"Si el recompte dels vots vàlidament emesos dona com a resultat que n'hi ha més d'afirmatius que de negatius, implica la independència de Catalunya i la negociació amb l'estat espanyol per a implementar-la", descriu el redactat de la llei del referèndum a la qual ha tingut accés l'ARA. I, coincidint amb la proclamació de la independència per part del Parlament, s'aprovarà en la mateixa sessió la llei de transitorietat. Finalment, JxSí ha decidit extreure qualsevol referència al redactat de l'anomenada llei de desconnexió de la llei del referèndum.

L'acord entre els grups parlamentaris avala la tesi que inicialment defensava la CUP i a la qual s'havia sumat una part del PDECat: "No es pot declarar la independència encara que sigui 'de facto' si no hi ha l'aval ciutadà". ERC i l'altra part del PDECat eren partidaris de fer una única llei que regulés tant el referèndum com la transició del marc legal espanyol al català. La idea era que es necessitava evidenciar un moment de ruptura amb la legalitat espanyola per poder tirar endavant el referèndum.

La clau per haver arribat al consens és que l'article 3 de la llei del referèndum especifica que la llei "preval jeràrquicament sobre totes aquelles normes que hi puguin entrar en conflicte". Una "acció de sobirania", malgrat que no sigui una declaració d'independència, que els partits sobiranistes consideren suficient perquè l'1 d'octubre els catalans puguin decidir a les urnes el futur polític del país.

La llei de transitorietat probablement acabarà canviant de nom. Segons fonts consultades, una de les opcions sobre la taula és que s'acabi dient llei del procés constituent per remarcar que és la que regularà la legalitat catalana fins que s'aprovi una nova Constitució.

stats