Política 29/06/2017

El Parlament demana que no es doni publicitat institucional a mitjans que rebutgin anuncis del Govern de l'1-O

Junts pel Sí i la CUP defensen que si un mitjà de comunicació decideix incorporar publicitat institucional també ha d'acceptar la que està relacionada amb el referèndum

Mireia Esteve
2 min
El ple del Parlament durant la votació del debat a la totalitat de la llei de creació del Lluçanès

BarcelonaJunts pel Sí i la CUP han fet valer la seva majoria per tirar endavant una moció que demana que els mitjans de comunicació privats que reben publicitat institucional també es comprometin a incorporar la que fa referència al referèndum. De fet, en la moció presentada per la CUP, els anticapitalistes demanaven que els mitjans es comprometessin a "fomentar la participació democràtica en el referèndum del proper 1 d'octubre" com una condició per rebre subvencions públiques.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Finalment, però, els dos grups parlamentaris han arribat a un acord que elimina aquest punt i el substitueix pel compromís dels mitjans que acceptin publicitat institucional del Govern i acceptin també "totes les campanyes que porta a terme el Govern, també les relacionades amb comunicar tot allò necessari per al bon funcionament del referèndum" del proper 1 d'octubre. El diputat de la CUP, Albert Botran, ha defensat que si un mitjà "accepta la publicitat institucional, la del referèndum també ha de tenir lloc als mitjans". Una idea que el diputat de Junts pel Sí Jordi Cuminal també ha defensat, després d'afegir que el fet d'acceptar aquest tipus de publicitat "no obliga a canviar la línia editorial del mitjà".

En aquest punt de la moció, Catalunya Sí que es Pot s'ha abstingut, mentre que PSC, PP i Ciutadans hi han votat en contra. Per al diputat socialista David Pérez, els dos grups sobiranistes "volen traslladar el conflicte sobre el referèndum als mitjans". El diputat del PP Juan Milián ha acusat Junts pel Sí i la CUP de fer "un atac a la llibertat de premsa" perquè demanen que "només s'atorguin subvencions i ajuts als que tinguin un determinat pensament polític". Tot i l'abstenció de CSQP, la diputada Marta Ribas ha advertit que aquest punt suposa "un problema" per als mitjans de comunicació perquè els posaria "entre dues legalitats".

En el que tots els grups sense cap excepció s'han posat d'acord ha estat en la resta de punts de la moció, que demanaven "més transparència" a l'hora d'atorgar les subvencions que reben els mitjans de comunicació privats. "No pretenem modificar aquesta dinàmica, sinó demanar transparència i coherència", ha defensat Botran. De fet, el diputat de Ciutadans Fernando de Páramo considera que el Govern "ho ha fet tan malament que ha posat d'acord tota l'oposició".

stats