Política 28/01/2016

El PP crispa la constitució de la comissió del procés constituent

La CUP demana que es redueixi "l'espectacle" a la comissió sobre corrupció

Sara González
3 min
Muriel Casals presidint la comissió del procés constituent / PERE VIRGILI

BarcelonaL'engranatge del Parlament està gairebé a punt per començar a funcionar a ple rendiment. Aquest dijous s'han constituït les comissions parlamentàries, els espais on es debatran les principals iniciatives i polítiques que s'impulsaran durant aquesta legislatura. La de procés constituent, que està presidida per Muriel Casals i que ha estat impugnada pel govern espanyol, s'ha creat aquesta tarda i ha acaparat el focus mediàtic. Especialment perquè el PP l'ha titllat de "frau de llei" i ha considerat una "amoralitat" que es creï amb l'objectiu de "desobeir" les lleis democràtiques.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El diputat del PP, Santi Rodríguez, ha expressat la disconformitat del seu partit tant amb la creació de la comissió com amb la proposta de composició de la mesa, amb la qual cosa s'ha hagut d'avalar a través de les urnes i del vot secret i no per assentiment que Gabriela Serra en sigui la vicepresidenta i Albano Dante Fachin el secretari. Que Casals sigui la presidenta no s'ha hagut de votar perquè el seu nom ja va ser aprovat per la junta de portaveus.

Durant el discurs de presentació de la comissió, Casals ha assegurat que es tracta d'un espai que ha de servir per "compartir i contrastar visions diferents" on sigui "estimulant la confrontació". Ha fixat com un dels principals objectius aconseguir la màxima participació dels grups. Tota una crida al PSC i Ciutadans, que des d'un bon principi es negar a participar-hi. Tanmateix, el portaveu adjunt de C's, Fernando de Páramo, ha explicat a Efe que el seu grup mantindrà una actitud "vigilant" sobre aquesta comissió que suposa "un desafiament sobiranista", i ha obert la porta fins i tot a enviar diputats a alguna sessió si ho creuen convenient.

La diputada del PP Esperança García ha sentenciat que la comissió s'estava creant "d'esquena a la majoria" de catalans que el 27-S no van votar a favor de la independència. "Deixi de parlar en nom d'aquest 52%", li ha retret el portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, que ha estat aplaudit pels representants de Junts pel Sí. El dirigent ecosocialista ha lamentat que el PP expressi "prejudicis" sense conèixer el resultat final del treball de la comissió. La portaveu a la comissió de Junts pel Sí, Marta Rovira, ha advertit que el PP intentarà aprofitat la comissió com a "espai de propaganda absolutament falsa".

Jornada de constitucions

La constitució de les comissions ha començat a primera hora d'aquest dijous i la primera en fer-ho ha estat la de governació, que també presideix la CUP, i que té com a principal objectiu, segons l'acord amb Junts pel Sí, d'impulsar la llei de transitorietat jurídica que ha de permetre la desconnexió amb Espanya. Al llarg del matí també ha pres forma la d'afers institucionals, que estarà presidida, com ja és tradició, pel partit que lidera l'oposició, és a dir, Ciutadans.

Durant la constitució de la comissió sobre corrupció, el diputat de la CUP Benet Salellas, que la presideix, ha desitjat "encerts i bons resultats" a tots els portaveus. Ha demanat, a més, que es redueixi "l'espectacle" i s'augmentin "els resultats" en relació a la comissió d'investigació sobre el cas Pujol que va precedir l'exdiputat David Fernàndez.

En total el Parlament comptarà amb 29 comissions, 15 de les quals estarà presidida per Junts pel Sí –dues d'elles per la presidenta del Parlament, Carme Forcadell–. De fet, la presidenta ha desitjat "molt bona feina" als parlamentaris durant la creació de les comissions. De totes elles, n'hi ha 15 de legislatives, que són les úniques que poden tramitar iniciatives parlamentàries i dictaminar sobre projectes o proposicions de llei. La resta, com ara la de procés constituent i la de corrupció, són d'estudi.

Dos exconsellers presideixen comissions en aquesta legislatura: Germà Gordó la de justícia i Irene Rigau la de cultura.

stats