Política 21/11/2014

Pedro Sánchez: "La unitat d'Espanya no es defensa a base de querelles"

El líder del PSOE retreu a Rajoy que ridiculitzi la seva oferta de reforma constitucional: "Ja està bé de desqualificar l'única proposta que aposta per la convivència i la concòrdia". Rebutja tota possibilitat de negociar un referèndum sobre la independència de Catalunya

Ara
3 min

BarcelonaEl secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha advertit aquest divendres al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que "la unitat d'Espanya no es defensa a base de querelles", sinó que l'única possibilitat, diu, passa per la reforma constitucional en sentit federal. En una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, Sánchez s'ha mostrat molest per la ridiculització que fa Rajoy del seu projecte de reforma constitucional: "Ja està bé de desqualificar l'única proposta que aposta per la convivència i la concòrdia". Sánchez, que aquest divendres es reuneix amb actors econòmics i socials de Catalunya, ha rebutjat tota possibilitat de negociar un referèndum sobre la independència de Catalunya, entre altres coses perquè no veu cap raó per a la ruptura i sí moltes per a renovar el pacte constitucional del 1978.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Per què un dret a decidir que si s'exerceix trenca la sobirania Espanya?", s'ha preguntat Sánchez, que ha dit sentir-se "còmode" amb l'article 2 de la Constitució, que blinda la "indissoluble unitat de la nació espanyola". Segons ell, "hi ha una àmplia majoria d'espanyols i catalans que volem redefinir el marc constitucional", però no en allò referent a la sobirania, ha admès. Això sí, no ha volgut respondre què passaria si en cas que prosperés la seva reforma constitucional -que no compra el PP-, la majoria de catalans la votés en contra.

Per Sánchez, el 9-N va servir només per "demostrar l'equivocació de Rajoy i Mas". Si bé ha reconegut que hi va haver una mobilització "important", també ha destacat que no va ser "decisiva" com per entendre que la societat catalana aposta per la ruptura amb Espanya. "Quan hem dit que no es podia celebrar el 9-N perquè no s'incloïa en la legalitat democràtica, el que diem és que si hem de decidir sobre convivència de tots, hem de decidir entre tots", ha asseverat. Ha reivindicat el valor polític que ha tingut la Constitució del 1978, que ha permès que "vivim en la millor de les Espanyes" en termes històrics.

"Federalisme és federalisme, i punt"

El líder del PSOE, però, ha esquivat entrar en concrecions sobre què significa la reforma constitucional en sentit federal i no ha volgut respondre sobre si Catalunya és una nació i si això hauria de figurar en la hipotètica nova carta magna. Genèricament ha parlat de reforma del Senat, ha considerat que "es pot parlar i debatre" sobre un blindatge en matèria de cultura i educació, sobre millorar el finançament -exclou el concert per a Catalunya, que no creu que sigui "necessari"- ja no només de Catalunya, sinó de totes les autonomies de règim comú, i de "donar cabuda" i reconeixement a les "singularitats" nacionals com la catalana. Per tant, estem parlant d'un federalisme simètric? "Federalisme és federalisme i punt".

Davant les mostres demoscòpiques que indiquen que el seu referent a Catalunya, el PSC, no atura l'enfonsament electoral, Sánchez ha explicitat el seu ple suport a Miquel Iceta i s'ha mostrat convençut que "al final, el sentit comú i la raó imperarà, i els que advoquem per l'entesa i la concòrdia, tindran un resultat molt millor". El líder del PSOE ha tornat a oferir el PSC per garantir l'estabilitat a Mas si "no continua fragmentant a la societat catalana" amb el procés sobiranista.

Sánchez arribava a Catalunya aquest dijous i va iniciar els contactes amb sectors de la societat catalana amb un sopar amb el lobi Point Aeri, els empresaris que promouen l'acord entre Catalunya i Espanya, amb qui ha explicat que van parlar de "construir ponts i canals de diàleg". Aquest divendres segueix la visita amb trobades amb agents econòmics i socials.

stats