CAP A LES PLEBISCITÀRIES
Política 25/07/2015

Junts pel Sí: Perfils molt diversos per arribar a tot l’electorat

Lluís Llach liderarà Junts pel Sí a Girona i Germà Bel a Tarragona

Oriol March
3 min

BarcelonaJunts pel Sí va prenent cos al territori. La candidatura transversal del sobiranisme que CDC, ERC i les entitats del sobiranisme civil estan preparant per presentar-se a les eleccions plebiscitàries del 27-S va sumar ahir dos noms de pes. Són el del cantautor Lluís Llach, cap de llista per Girona, i el de l’economista Germà Bel, que liderarà la candidatura a Tarragona. A aquestes dues incorporacions s’hi va sumar el també economista Oriol Amat, que ocuparà el número set per Barcelona com a independent en la llista liderada per Raül Romeva, que ahir va confirmar públicament que Eduardo Reyes, president de Súmate, ocuparà el sisè lloc, tal com va avançar l’ARA. Lleida, però, continua sense candidat. Un dels noms que sonen a les travesses és el de Rosa Eritja, presidenta de la Confederació de Comerç de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tria simbòlica a Girona

Una figura de l’esquerra que debuta com a polític

Tot just inscriure’s a la Via Lliure a la República Catalana, Lluís Llach va dir als periodistes: “Aniré allà on sigui útil”. Finalment, aquesta “utilitat” la podrà demostrar des del número u de Junts pel Sí a Girona. Llach, reconegut activista d’esquerres que ha passat els últims anys al Senegal dedicat a tasques solidàries i novel·lístiques, fa el salt a la política en un moment excepcional. “Aprendré el que sigui necessari”, defensava Llach aquests dies.

Un dels punts d’atenció a la llista gironina serà qui liderarà CDC a la demarcació. Dos noms pugnen: Carles Puigdemont, alcalde de Girona i president de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), i Santi Vila, conseller de Territori i Sostenibilitat. El dia 30 de juliol se sabrà el desenllaç.

Un acadèmic a Tarragona

Un nom que ja havia sonat per a una llista unitària a Europa

El nom de Germà Bel, economista expert en infraestructures i exdiputat del PSC al Congrés de Diputats, era la preferència com a cap de llista a la frustrada llista unitària entre CDC i ERC a les eleccions europees del 2014. Habitual dels mitjans de comunicació i autor de llibres tant d’infraestructures com d’anàlisi política, a Anatomia d’un desengany explica els que, al seu parer, són els motius que han fet pujar l’independentisme a Catalunya.

Pedagogia a Barcelona

Oriol Amat ocupa el número set per explicar la viabilitat del procés

Els estrategs de CDC tenen detectat que la captació d’indecisos cap al projecte sobiranista ha de venir marcada per la “reducció al màxim” de les incerteses de la transició. Per això s’ha buscat, per al número set per Barcelona, l’economista Oriol Amat -fins al mes passat conseller de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV)-, defensor de la viabilitat econòmica de la independència. “Si les coses es fan bé, Catalunya pot ser com Finlàndia, Dinamarca o Àustria”, defensava al setembre en una entrevista a l’ARA.

El nom d’Amat, proposat per Convergència i pactat amb ERC, va ser confirmat per Romeva en una entrevista a BTV. També va certificar que Eduardo Reyes, president de Súmate -entitat que aplega castellanoparlants a favor de l’estat propi-, ocuparia el número sis. Gabriel Rufián, també de Súmate i membre del secretariat de l’ANC, té opcions de formar part de la llista, segons les fonts consultades. Qui formarà part segur de la candidatura és Fabián Mohedano (Avancem), tot i que encara no sap concretament quin lloc hi ocuparà. La llista per Barcelona comptarà amb Pep Guardiola als llocs de tancament, però no és segur que sigui l’últim de la candidatura perquè s’està buscant una “personalitat molt rellevant i simbòlica”, segons les mateixes fonts.

Futur Govern

ERC podria quedar-se la conselleria de Salut

CDC i els republicans estan enllestint un pacte per escrit que té intenció de concretar al màxim les àrees de Govern de què disposarà cadascú amb un repartiment del 60% per als nacionalistes i un 40% per a ERC. La presidència de la Generalitat serà per a Artur Mas, i la vicepresidència la designaran els republicans. Segons les fonts consultades, el partit d’Oriol Junqueras podria quedar-se la conselleria de Salut -ara en mans de Boi Ruiz, independent proposat per CDC i qüestionat per les retallades en el seu sector-, mentre que els convergents mantindrien Ensenyament. “Hi haurà molts canvis respecte a les cares actuals”, apunten les mateixes fonts, que apunten a una sortida, també, de Felip Puig, un dels consellers més veterans que hi ha a l’executiu.

stats