Política 16/06/2015

Albano Dante Fachin creu que el debat independentista "ofega la pluralitat" de la societat catalana

En declaracions a Catalunya Ràdio, defensa un procés constituent que no s'encamini exclusivament a la independència política del país

Ara
2 min
Albano Dante veu “erroni” iniciar la confluència pel debat del lideratge

Barcelona"Aquesta divisió que vivim, on sembla que a Catalunya només hi ha o independentistes o unionistes, creiem que ofega la pluralitat de la societat catalana, que va molt més enllà". Sentència del candidat de Podem a Catalunya, Albano Dante Fachin, que, en declaracions a Catalunya Ràdio, ha defensat un procés constituent "no subordinat" que no s'encamini exclusivament a la independència, sinó que deixi oberts els eventuals escenaris. Critica el full de ruta subscrit, per ara, per CDC, ERC i les principals entitats sobiranistes del país perquè "parla clarament que és un procés d'independència", quan a criteri seu el debat territorial, que diu que no defuig, "encara està per fer".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"A Catalunya hi ha un debat que s'ha de solucionar", ha admès, i "qui ha de debatre és el poble català". Per al candidat de Podem "el debat s'ha de fer a Catalunya i han de ser els catalans el subjecte de debat, i quan parlem de procés constituent ha de ser coordinat" amb altres pobles d'Espanya. Això sí, "coordinat no vol dir supeditat". Albano Dante Fachin s'ha aferrat al front que intenta construir la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau (CiU), amb les autonomies que ara ja no controla el PP per considerar que "a la resta d'Espanya hi ha canvis, i això ha de ser tingut en compte" també a l'hora d'abordar el debat territorial. Sigui com sigui, ha opinat que les eleccions del 27-S són ajornables perquè "el camí del que s'ha de fer a Catalunya comença el 28-S".

Per al candidat de Podem "Catalunya té dret a l'autodeterminació, que inclou que qualsevol nació pugui expressar allò que creu que és el millor". "Més que el dret, és qüestió de compromís democràtic. Però tenint en compte la complexitat de la decisió, entenem que fins ara el resultat d'aquest debat no ha convençut una part molt important de la població catalana, que pel que sigui no ho veu clar", ha argumentat. Davant això, "hi ha molta gent que no té inconvenient a fer aquest debat territorial que existeix i està sobre la taula, però veuen que això es queda curt, en el sentit que cal eixamplar el debat, i en això coincidim els que defensem procés constituent". Però si una cosa veu clara és que "aquest debat no pot ser que estigui tutelat per CiU".

Bcomú "marca el camí"

Pel que fa a una eventual confluència de cara al 27-S, Albano Dante Fachin ha defensat que Barcelona en Comú "marca un camí i obre portes i fins i tot emociona, i s'ha de tenir en compte". "Aquesta idea d'aliança social de mecanisme perquè a partir 28-S les coses es puguin fer una altra manera, la contemplem", ha dit, i ha subratllat que qualsevol procés de confluència ha de resoldre els lideratges via primàries. Ara bé, "Podem és una peça fonamental sigui quina sigui la forma que tingui aquesta coalició o aliança", i s'ha postulat per liderar-la.

stats