TERRORISME JIHADISTA
Política 02/04/2015

Presó per a la dona que volia enviar els fills a Síria

Els Mossos reforcen la seguretat antiterrorista davant l’allau de turistes per Setmana Santa

Laia Vicens
3 min
Agents dels Mossos d’Esquadra fortament armats patrullant ahir pel centre  de Barcelona, en una operació de reforç de la seguretat antiterrorista.

BarcelonaSeveritat judicial per a la família d’origen marroquí detinguda dimarts a Badalona pels seus vincles amb el jihadisme. Tant al matrimoni com als seus dos fills menors se’ls atribueix un delicte d’integració o col·laboració amb banda terrorista. Després que aquest dimecres tots quatre passessin a disposició judicial, van arribar les primeres conseqüències: la mare -considerada la més extremista- entrarà a la presó, el pare va quedar lliure i els dos bessons, de 16 anys, van ser enviats durant sis mesos a un centre de rehabilitació per a menors.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així es va decidir ahir a l’Audiència Nacional. El jutge Pablo Ruz va escoltar la versió del matrimoni -que no ha transcendit, ja que està sota secret de sumari- i va imputar-los un delicte de col·laboració amb organització terrorista. Ara bé, va considerar que la dona és la més radicalitzada de la família i la que va “facilitar les gestions” perquè els seus dos fills poguessin viatjar a Síria per combatre amb l’Estat Islàmic. El pare, en canvi, va quedar en llibertat amb l’obligació de comparèixer cada setmana al jutjat, no sortir del país i tenir el passaport retirat. Ruz va fer cas, així, de les mesures que havia demanat la fiscalia.

Els fills van seguir un procediment judicial diferent perquè són menors. El responsable del jutjat central de menors, José Luis Castro, va prendre declaració als joves i, també a petició de la fiscalia, va decidir enviar-los a un centre de menors. Una decisió que respon a dos objectius: perseguir penalment la conducta dels bessons i protegir-los de la seva família, “immersa en ple procés de radicalització”.

Objectiu: arribar a Síria

Els dos joves actuaven “amb ple coneixement del seu entorn més directe”, que els havia donat el vistiplau per abandonar l’institut on estudiaven a Badalona i anar a Tetuan a estudiar l’Alcorà. Des del Marroc haurien volat cap a Turquia i, des d’allà, tenien planejat entrar a Síria a través de xarxes de captació amb les quals ja havien contactat. És, de fet, el mateix viatge que va fer el seu germà gran, que va morir el 2014 a Síria després de ser captat pel grup Harakat Xam al-Islam, una de les faccions de l’Estat Islàmic.

Amb aquestes quatre detencions ja s’eleven a trenta les persones arrestades per jihadisme des de començaments d’any. En tot el 2014 se’n van detenir 40. La xifra evidencia que s’han redoblat les mesures de seguretat per impedir tant atacs terroristes al país com la radicalització i posterior enviament de combatents en zona de conflicte.

Una prudència que va intensificar-se després dels atemptats a la revista satírica Charlie Hebdo de París, el 7 de gener. Aquell atac va fer elevar l’alerta antiterrorista al punt 4 d’una escala de l’1 al 5. Però les mesures de seguretat, lluny d’afluixar-se, s’han extremat per a aquesta Setmana Santa.

Més controls i més personal

Els Mossos d’Esquadra reforçaran el dispositiu antiterrorista durant els dies de festa, sobretot on es concentren més aglomeracions. S’intensificaran els controls i es mobilitzarà tota la unitat antiavalots i els agents de la unitat de recursos operatius. Segons el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, aquesta mobilització és la resposta a l’afluència massiva de turistes que arribaran aquesta setmana al país. Tot i que va admetre que Catalunya és “objecte de risc en matèria de terrorisme jihadista”, va apuntar que no ha sigut assenyalada directament com a objectiu, com per exemple va passar amb París.

Per això va admetre que no vol llançar un senyal de “preocupació exagerat” però tampoc “frivolitzar”. “Tenim un problema, però ho hem de situar en el terme just”, va indicar Espadaler, que va explicar en una roda de premsa que té converses periòdiques per abordar aquest tema amb el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz.

stats