Política 21/02/2016

Puigdemont exhibeix el Mobile com a mostra del "paper capdavanter" de Catalunya

Felip VI reivindica que "treballar junts" és "el camí per garantir la prosperitat" de tots

Ara
3 min

BarcelonaCordialitat entre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el rei Felip VI. El sopar d'inauguració del Mobile Wolrd Congress a Barcelona ha servit per fer una foto que fins ara no s'havia produït, la del monarca amb el nou president de la Generalitat. Tots dos s'han saludat a l'arribada del rei al Gran Teatre del Liceu, i han aparcat la tensió institucional en dos discursos on Puigdemont ha reivindicat el lideratge de Catalunya en noves tecnologies i Felip VI que "treballar junts és el camí per garantir la prosperitat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un discurs en català, castellà i anglès, Puigdemont ha reivindicat que el MWC consolida el paper capdavanter de Barcelona i Catalunya. El president de la Generalitat, que ha donat la benvinguda als assistents al "nostre país i la seva capital", ha celebrat una nova edició del MWC a Barcelona, i ha enaltit Catalunya com un país "més global i competitiu" que basa la seva economia en la creativitat, el talent, l'esperit empresarial i la innovació, a més de tenir un "profund convenciment de la responsabilitat social". Puigdemont ha destacat també que Catalunya és una de les regions líders en atracció d'inversió estrangera en el camp de les TIC.

Missatge per la vaga de metro

Puigdemont sí ha volgut fer una petita al·lusió a la vaga de metro convocada per aquesta setmana. Aprofitant que el sopar es feia al Liceu, ha reivindicat la capacitat del Gran Teatre per superar proves "molt dures" al llarg de la seva vida i n'ha sortit reforçat. "El seu exemple ens ensenya que, malgrat les dificultats de tot tipus -socials, econòmiques, polítiques... o de mobilitat- no hem de resignar-nos", ha apuntat.

També l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha parlat de la vaga, per dir que s'ha treballat fins l'ultim moment per aturar-la. En un discurs íntegrament en anglès, Colau ha fet una crida a posar la tecnologia al servei de la gent per intentar construir un futur millor.

L'alcaldessa ha lamentat que el món ha vist en els últims anys un "gran augment de les desigualtats", un empitjorament de les condicions laborals i una explotació massiva de recursos naturals, i ha demanat servir-se de les noves tecnologies per evitar-ho. Per això, ha apostat per posar la tecnologia al servei de tothom.

Trobada amb el rei

En la inauguració, Puigdemont, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s'han vist les cares amb el rei Felip VI en el sopar de inauguració del Mobile World Congress (MWC), una reunió que arriba després del distanciament que hi ha hagut entre les institucions catalanes i la monarquia.

És la primera vegada que el rei i Puigdemont es vegin les cares des que l'exalcalde de Girona va ser investit president de la Generalitat. Tanmateix, tots dos es coneixen d'abans per les activitats de la Fundació Príncep de Girona, que va canviar de nom a Princesa de Girona al convertir-se Felip en monarca.Tots dos s'han saludat breument a l'entrada del Liceu.

És també la primera vegada que es trobin la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i Felip VI després que el mes de gener el rei es negués a rebre-la a la Zarzuela. Ahir Forcadell ja va dir que intentarà parlar amb el monarca aquest diumenge.

Les relacions tampoc són gaire millors entre la corona i l'Ajuntament de Barcelona. El juliol, l'Ajuntament va retirar del saló de plens el bust de Joan Carles I i no va col·locar l'efígie de Felip VI. A més, Colau ha anunciat una revisió de la simbologia de la ciutat perquè considera que la monarquia està "sobre representada".

La unió és el camí

En un discurs també en català, castellà i anglès, el rei ha reivindicat el Mobile com una prova de que el treball conjunt entre administracions és el "camí per garantir la prosperitat de tots", i ha elogiat els avantatges de "treballar junts" en favor del "bé comú". Una apel·lació a les virtuts de la unitat que també ha fet el ministre d'Indústria, José Manuel Soria.

stats