Política 06/09/2017

Puigdemont carrega contra "l'amenaçocràcia del règim" de l'Estat

El president acusa l'oposició de no voler "un debat sobre el dret dels catalans a votar"

Gerard Pruna / Maiol Roger
3 min

Barcelona[Si veus aquest contingut en una aplicació mòbil clica aquí per veure el vídeo en directe ]

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ple més polèmic dels últims anys ha tingut una petita dosi d'ordinarietat en la sessió de control al president de la Generalitat, que s'ha celebrat amb 6 hores de retard per la inclusió en l'ordre del dia de l'aprovació de la llei del referèndum. Tot i això, les preguntes han estat marcades per l'ambient enrarit que s'ha viscut al Parlament. En resposta al PP, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha defensat la via triada per impulsar l'1-O: "Perquè surti del Parlament l'encàrrec del Govern de fer les coses que volem fer". El president ha sostingut que tot el debat tècnic amaga que l'oposició "no vol un debat parlamentari sobre el dret dels catalans a votar". "Catalunya va intentar ser una nació en el marc constitucional, i vostès s'ho han carregat", li ha etzibat a Xavier García Albiol.

Més dur ha sigut Puigdemont en la rèplica a la lider de Ciutadans, Inés Arrimadas, que havia acusat el Govern de "fomentar il·legalitats" i de permetre amenaces a l'oposició. Puigdemont li ha replicat que les amenaces arriben cada dia des del PP i ha descrit l'actitud de l'Estat com d'"amenaçocràcia". "Contra l'amenaçocràcia del seu règim, democràcia", ha proclamat. Puigdemont ha acusat l'executiu de l'Estat "d'insultar tots els catalans" pel seu tracte cap als independentistes.

Tant Albiol com Arrimadas han acusat el president de silenciar l'oposició. El dirigent del PP ha dit que Puigdemont vol "retallar els drets dels diputats de l'oposició" i vol restar "temps de debat". El popular ha assegurat que la jornada que viu avui el Parlament és "la pitjor crisi institucional dels últims 36 anys" i ha reiterat que el govern de Mariano Rajoy "ho impedirà".

També en el torn de Junts pel Sí s'ha parlat sobre el que havia passat al matí al ple. El líder del grup, Lluís Corominas, ha acusat els grups de l'oposició de desplegar una "cortina de fum", i ha remarcat que al llarg de la legislatura s'ha ofert reiteradament als grups participar en debats sobre el Procés. A més, ha carregat contra un estat que fa guerra bruta contra l'independentisme, que utilitza el Tribunal de Comptes per "jutjar coses ja jutjades" i que té obertes "dues causes generals" contra el Govern i el Parlament.

Puigdemont ha defensat que el procediment té "garanties absolutes" i ha subratllat que aquells ciutadans que legítimament vulguin defensar la pertinença a Espanya podran fer-ho a les urnes. "La garantia no són els procediments, que són importats, o els servidors públics, que també són importants. La garantia fonamental és que els ciutadans puguin dir-hi la seva", ha argumentat. A més, ha defensat l'oportunitat de poder construir un país en què puguis triar el cap d'Estat i participar activament en la redacció de la Constitució.

Treballar plegats contra el jihadisme

Després de la tensió del ple del matí, grups com PSC, CSQP i la CUP han preferit aparcar el debat sobre el Procés i aprofitar la sessió de control al president per parlar de la gestió dels atemptats del 17 d'agost a Barcelona i Cambrils. Així, el primer secretari socialista, Miquel Iceta, ha apostat per crear una comissió d'experts que analitzi els reptes del terrorisme jihadista, i el líder de CSQP, Lluís Rabell, ha reclamat treballar perquè la seguretat no s'utilitzi com una "arma llancívola" entre partits.

El president de la Generalitat ha agraït el to de les dues intervencions, i ha assegurat que treballarà per la creació d'un "pacte nacional sobre la seguretat" que s'hauria d'impulsar, si és possible, en les pròximes setmanes.

La CUP ha evitat la polèmica en la sessió de control i ha preguntat a Puigdemont per la seva voluntat que Catalunya tingui exèrcit. El president ha aclarit que no es referia a un exèrcit "convencional", i ha subratllat que, en tot cas, la seva posició i la de la CUP són discrepants. La diputada Gabriela Serra, per la seva banda, ha subratllat que el partit anticapitalista rebutja qualsevol tipus d'exèrcit a l'hora de "construir la República".

stats