PROCÉS SOBIRANISTA
Política 17/04/2016

Puigdemont planteja una consulta on votar 'no' a la independència sigui avalar la reforma constitucional

El president català avança a La Sexta que demanarà el referèndum a Rajoy i afirma que això és compatible amb la modificació de la carta magna

Ara
3 min
Un moment de l'entrevista d'El Punt Avui TV a Puigdemont i Mas

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha avançat que dimecres, en la reunió amb el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, li demanarà la celebració de la consulta. "Seria absurd no plantejar la raó de ser d'aquest Govern", ha asseverat aquest diumenge en una entrevista a 'El Objetivo' d'Ana Pastor a La Sexta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, Puigdemont ha definit el seu executiu com "el Govern del diàleg, el pacte i l'acord". "No contemplo que això es resolgui sense acord, a veure si Rajoy entén que només hi ha una forma per resoldre el problema entre Catalunya i Espanya", ha insistit en relació a la consulta. D'aquesta manera, ha afirmat que ha "intentat contribuir que l'ambient sigui favorable a la negociació, l’acord i el pacte", però ha matisat que "els ponts no poden comunicar ribes desertes".

En aquest sentit, el president català ha subratllat que en realitat "la gent no demana una reforma de l'Estatut, demana un canvi en l'estatus quo entre Catalunya i Espanya". De fet, ha explicat que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, li va proposar una reforma constitucional en la reunió que van mantenir, però que, quan li va preguntar "per fer què i amb quina majoria", no va saber respondre.

De fet, Puigdemont ha apuntat que "votar una reforma constitucional és perfectament compatible amb el que volem nosaltres". En concret, ha assenyalat que es podria fer una consulta en la qual votar 'sí' fos votar la independència i optar pel no seria avalar la reforma constitucional que pactin les Corts Generals, tal com va ocórrer a Escòcia, quan el govern britànic va prometre més competències fiscals –la 'devolution max en cas que el no s'imposés.

"Això haurà de passar per les urnes, no podem entrar en un escenari com el de l'Estatut del 2006", ha insistit encara, reclamant una valentia similar a la del Divendres Sant del 1977, quan el llavors president espanyol, Adolfo Suárez, va legalitzar el PCE.

En tot cas, ha destacat que Sánchez no va anar a "mercadejar" els vots de Democràcia i Llibertat, ja que, de fet, ell és president gràcies als vots de Junts pel Sí. Ha agraït, però, que el líder socialista va "escoltar molt".

Quant als propers passos, Puigdemont ha afirmat que, en un any, li "agradaria estar assegut en una taula de negociació i de diàleg" i, de fet, ha insistit que "aquesta legislatura no hi haurà declaració unilateral d'independència", ja que encara falta convèncer catalans "per arribar a superar el 50% dels vots". Així mateix, ha explicat que, si passada la legislatura de 18 mesos ha acabat la tasca preconstituent que s'ha plantejat, estarà "encantat de cedir les claus a una altra persona" perquè sigui el president que proclami la independència, com ho podria ser Artur Mas, "un actiu molt important del país".

No hi haurà més retallades

A nivell pressupostari, ha garantit que "Catalunya no farà més retallades" i "Montoro sap que no ens pot demanar més, i això ja no és una cosa només de Catalunya". Malgrat això, però, ha reconegut que no té "un xec en blanc de la CUP amb els pressupostos" però no dubta "de la seva paraula per garantir l'estabilitat".

Per altra banda, el president català ha reconegut que no ha "estat molt còmode amb moltes coses que ha fet" CDC, "com quan va pactar amb el PP", però ha defensat la gestió pública de l'època de Jordi Pujol, que ha separat del cas de frau fiscal pel qual està sent jutjat ell. Tanmateix, s'ha mostrat convençut de la netedat de tots els seus consellers, a qui no espera trobar en casos com els dels papers de Panamà.

Finalment, en relació a la polèmica crema de la Constitució simulada per Empar Moliner, ha reconegut que no està "d'acord en cremar res", però "tampoc en cremar Empar Moliner per exercir la llibertat d'expressió". "La defensa de la llibertat d'expressió està per sobre del mal gust", ha sentenciat.

stats