Política 13/12/2014

Rajoy nega ser un "fonamentalista" de la Constitució però només hi admetria canvis molt delimitats

"Sobre l'exaltació de les diferències, mai s'alça res d'útil per al conjunt", diu el president espanyol

Joan Rusiñol
2 min

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha reunit aquest dissabte els 'barons' territorials del PP, en un acte a La Granja de San Ildefonso, a Segòvia, per lloar les virtuts de la Constitució actual. Dirigents autonòmics del partit, entre ells la presidenta dels populars catalans, Alícia Sánchez-Camacho, han llegit una declaració que recull els èxits que, a parer seu, ha tingut la carta magna: "Espanya necessita més que mai la Constitució del 1978 i nosaltres, al PP, volem defensar-la i tornar-la a fer valer", ha llegit la secretària general, María Dolores de Cospedal. Rajoy ha insistit, en el seu discurs, en aquesta tesi: fent-ne bandera però intentant difuminar una imatge d'enrocament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la intervenció, el cap de l'executiu espanyol ha reivindicat la vigència d'aquell text: "La Constitució és la realitat que vivim cada dia. Continua tan viva com sempre i és la garantia dels drets i llibertats com a espanyols", ha dit. Per això, ha fet una crida als ciutadans a sentir-se'n orgullosos, a preservar-la i a fer pedagogia del que considera una "història d'èxit", admirada i estudiada arreu del món.

Després de lloar-ne molts dels aspectes —inclosa la capacitat per assumir les reformes estructurals dels últims anys per sortir de la crisi econòmica— ha assegurat que ell no és un "dogmàtic fonamentalista" del text fundacional i que, si calgués, estaria obert a modificar-la. Ara bé, caldria que respongués a "l'interès general dels espanyols, l'interès real" (els populars acusen el PSOE de voler canviar-la per necessitats partidistes) o al projecte europeu, i sempre amb un "consens" ampli, preservant "la sobirana nacional i la unitat d'Espanya".

Ha deixat entreveure que, a parer dels conservadors, ara no es donen els condicionants per obrir el meló constitucional. El centredreta fa una setmana que admet, públicament, que aquesta no és, per ells, una prioritat aquesta legislatura. L'oposició també ho té coll avall. De fet, Rajoy ha tornat a acusar —sense citar-los— els socialistes d'actuar amb "frivolitat", com si la carta magna fos una "joguina". "No tenen remei", els ha etzibat, després d'assegurar que primer no van veure la crisi i ara la recuperació. Segons ha dit, la Constitució no admet "bromes" i ara és moment d'aprofundir en les reformes econòmiques i socials.

La prioritat, la integració europea

Pel president espanyol, el gran repte d'Espanya en els pròxims anys és la integració europea, la construcció d'un veritable subjecte polític comunitari nou. En el marc d'aquesta reflexió, ha dit que no es tracta de buscar "articulacions a regions espanyoles que fa segles que estan articulades" sinó de posar a un primer pla la "igualtat i la sobirania, que cohesionen". Ha afirmat que no rebutja la diversitat, però ha advertit els qui volen més reconeixement per a nacions com la catalana que "sobre l'exaltació de les diferències no s'ha alçat mai res d'útil per al conjunt".

En la intervenció del president espanyol, no hi ha hagut cap referència explícita a Catalunya ni al projecte cap a l'estat propi del president de la Generalitat, Artur Mas.

stats