Política 10/02/2011

El 14 d'abril, dia festiu?

IU-ICV proposen que se substitueixi un festiu religiós pel dia que es va proclamar la República el 1931

Joan Rusiñol
1 min

Madrid"És important revaloritzar el que va significar la II República i reivindicar que en som hereus". Ho ha dit avui la diputada d'ICV al Congrés, Núria Buenaventura, a la presentació d'una proposició no de llei per dignificar la commemoració del 80è aniversari de la proclamació d'aquell període de la història de l'Estat espanyol. En aquesta iniciativa d'IU-ICV, proposen que el 14 d'abril sigui festa a tot l'Estat i es declari com a Dia de la Memòria Històrica, en substitució d'alguna de les festes que tenen una referència religiosa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pel diputat d'IU Gaspar Llamazares, "la reconciliació no pot significar amnèsia" i per això també aposten per organitzar activitats que reconeguin la República de 1931 com "l'antecedent democràtic" del sistema polític actual. Això passaria per editar exemplars conjunts de la Constitució d'ara fa 80 anys i de la de 1978 perquè es difonguin a les escoles de tot l'Estat. L'objectiu, ha explicat Llamazares, és constatar les grans "similituds" entre una i l'altra.

La proposta també reclama del Congrés una condemna "solemne" de l'aixecament militar feixista i del franquisme posterior.

L'últim punt aposta per fer els deures pendents d'allò que deia la llei de la memòria històrica: protocol per garantir les exhumacions de les víctimes del franquisme i elaborar un mapa de fosses, que algunes comunitats, sobretot les del PP, no elaboren.

Per Buenaventura, la commemoració de la II República és especialment important a Catalunya, on, segons diu, el memorial democràtic que va posar en marxa el govern d'esquerres pot "gairebé desaparèixer" amb el nou executiu d'Artur Mas.

stats