CANVI DE CICLE
Política 12/11/2013

El PP insinua que l'Estat pot actuar contra Mas com ho va fer contra Companys el 1934

Rafael Hernando avisa CiU i ERC que és "absurd" demanar que el govern espanyol cedeixi la competència de fer un referèndum

Europa Press
2 min
El portaveu adjunt del PP al Congrés, Rafael Hernando, no creu que la Generalitat pugui avançar sola en el procés sobiranista.

BarcelonaEl portaveu adjunt del PP al Congrés, Rafael Hernando, ha avisat aquest dimarts CiU i ERC que és "absurd" pretendre que l'Estat "cedeixi" a Catalunya "una competència que és exclusiva de l'Estat, com és la convocatòria d'un referèndum". "Saben quina serà la resposta del govern espanyol i del PP, i espero que en aquest cas també del PSOE: que la sobirania nacional és indivisible, sobre el conjunt d'Espanya no pot decidir una part", ha dit Hernando en una entrevista a RNE recollida per Europa Press. "Aquest és un principi sobre el qual ni tan sols dialogarem", ha sentenciat, recordant que ja es va expressar així el cap de setmana passat el president del govern central, Mariano Rajoy.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Això sí, Hernando ha valorat positivament que alguns partits comencin a mostrar "cert defalliment" a l'hora de seguir CiU per aquest camí. El PSC ha rebutjat la proposta de demanar a l'Estat la delegació de la competència de convocar un referèndum mitjançant una proposició de llei presentada al Congrés pels grups catalans, mentre que ICV preferiria que la presentés el Parlament.

Per Hernando, "CiU s'ha equivocat" en pretendre respondre als "problemes del futur i del present" amb "pràctiques del passat", i s'ha referit a Lluís Companys i la seva declaració de la República Catalana el 1934 per recordar que "ja hi ha hagut polítics que en el passat han actuat de manera insensata a Catalunya".

Segons ha dit, el PP veu amb "enorme preocupació" la situació de Catalunya i l'ha atribuït a la "deriva" de CiU, que va passar de practicar "el seny" a "la rauxa" per "ocultar la seva incapacitat" de treure Catalunya de la crisi i, "en lloc de treballar amb el govern d'Espanya", va optar per "entretenir els ciutadans pel camí dels vells sentiments i els vells rancors".

Vers aquesta actitud, Hernando creu que cal actuar "amb fermesa" i "amb la legislació vigent", defensant "els principis i valors" de la Constitució, convençut que això permetrà "reconduir el procés que alguns han iniciat".

stats