Política 02/11/2016

Mariano Rajoy i Carles Puigdemont s'emplacen a parlar però no tanquen una data per la trobada

El president de la Generalitat felicita al president espanyol en una conversa telefònica un dia abans de l'anunci del nou govern

Núria Orriols
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el cap de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, han mantingut aquest dimecres a la tarda una conversa telefònica "cordial" on s'ha emplaçat a parlar properament, segons han explicat fonts de Presidència a l'ARA.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tanmateix, no han concretat una data per la trobada i s'espera tancar la setmana que ve. Segons les mateixes fonts, tampoc s'ha parlat dels noms que maneja Mariano Rajoy per forjar el seu nou govern, tot i que des de la Generalitat esperen que siguin de "perfil dialogant".

De fet, la portaveu del Govern, Neus Munté, ja ha anunciat aquest migdia que el president de la Generalitat trucaria al nou president d'Espanya per felicitar-lo després de la investidura i un cop desbloquejat l'escenari polític espanyol.

Puigdemont té la intenció de plantejar-li el referèndum pactat però deixant clar que, si no hi ha acord, el Govern tirarà endavant amb la consulta la tardor de 2017. No obstant, el president -segons les fonts consultades- també posarà sobre la taula els 46 punts que ja li va portar a Rajoy en la seva darrera reunió a La Moncloa, amb l'esperança d'arrencar el compromís de donar-ne compliment.

Consulta els 46 punts que Puigdemont ja va presentar a RajoyEntre aquestes peticions, hi ha el corredor mediterrani, la reducció de la conflictivitat institucional, els traspassos de competències pendents o la dificultat dels residents a l'exterior per votar.

La reforma del finançament

Un dels retrets que se li ha fet en els darrers dies a Puigdemont, des del PP i des de C's, és que el cap de l'executiu català hagi decidit no participar en la conferència de presidents autonòmics ni implicar-se en les negociacions per una millora del finançament. En aquest punt, des del Govern mantenen que no es donen les condicions per implicar-se en un canvi en el sistema finançament, ja que consideren aquesta proposta "caducada" tenint en compte les majories parlamentàries actuals a Catalunya.

stats