Política 04/07/2016

Rajoy apel·la a un "acord de mínims" per a un "govern que pugui governar"

El PSOE suggereix al PP que pensi en un altre candidat per a la Moncloa

Ara
2 min
El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy. EFE

MadridMariano Rajoy rebaixa les exigències. Si durant tota al campanya ha reclamat al PSOE formar un govern fort i que aguanti tota la legislatura, aquest dilluns el president de l'executiu espanyol en funcions ja ha parlat d'aconseguir "almenys un acord de mínims" que permeti a un "govern poder governar" i el funcionament normal del Parlament. Al seu torn, el responsable econòmic del PSOE, l'exministre Jordi Sevilla, ha suggerit al PP en una sèrie de tuits que busqui un candidat alternatiu a Rajoy.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder del PP té previst començar demà la ronda de reunions amb els diferents partits a la Moncloa. El primer torn serà per a Coalició Canària, després d'haver-se compromès a trucar fins i tot els partits independentistes. Durant una visita al centre de producció de cervesa Mahou-San Miguel d'Alovera, a Guadalajara, ha recalcat que s'ha d'evitar costi el que costi el "disbarat" d'unes terceres eleccions i ha instat a aconseguir un govern estable.

Rajoy ha presumit de les dades d'afiliació a la Seguretat Social de juny conegudes avui i creu que són un "impuls" per seguir treballant i una demostració que és possible aconseguir l'objectiu del PP de crear mig milió de llocs de treball a l'any perquè el 2019 hi hagi 20 milions de persones amb feina a l'Estat. En aquest sentit, ha recalcat al PSOE que és necessari mantenir les mateixes polítiques econòmiques i "un marc estable des del punt de vista administratiu". "Això es pot traduir avui en dia que es necessita un govern que pugui governar i que es formi amb la màxima celeritat possible", ha explicat, recordant els cinc grans objectius per a Espanya i que creu que han de ser la via per a tot pacte.

Considera "absolutament imprescindible" que hi hagi un enteniment en el projecte de llei de pressupostos del 2017, el sostre de despesa i el compliment dels compromisos d'Espanya amb Europa. "Es tracta de dotar el govern del màxim d'estabilitat possible i pactar un acord almenys de mínims per al funcionament normal d'aquest govern al Parlament", ha conclòs.

Jordi Sevilla suggereix al PP canviar de candidat

En una sèrie de tuits, l'exministre Jordi Sevilla ha suggerit al PP que, per "responsabilitat", podria estudiar la possibilitat de buscar un candidat alternatiu a Rajoy, tal com proposa Ciutadans. El responsable econòmic del PSOE critica que el PP, "en lloc de canviar de líder o de polítiques", es dediqui a "pressionar" els socialistes després de constatar que ningú vol donar suport a la reelecció de Rajoy.

En aquest sentit, recorda que quan no van tenir majoria absoluta, els últims cinc presidents del govern espanyol "mai van demanar suport al líder de l'oposició" per arribar a la Moncloa.

stats