Economia 05/07/2016

L’atur cau a mínims del 2008 empès per l’arribada de l’estiu

Catalunya té 450.000 persones sense feina i 32.600 ocupats més al juny

Elena Freixa
3 min

BarcelonaEl mercat de treball continua nodrint-se de les bones perspectives dels mesos d’estiu. Al juny la millora de l’ocupació va accelerar-se i la reducció de 20.145 persones aturades (un 4,28%) és la més important des que hi ha registre d’aturats al ministeri d’Ocupació. A finals del mes passat, constaven 450.050 persones sense feina a Catalunya, un mínim al qual no s’arribava des del desembre del 2008, segons el ministeri d’Ocupació. Al conjunt d’Espanya, l’atur també va reduir-se de manera important al juny, amb 124.349 persones menys i un total de 3,76 milions d’inscrits. Cal retrocedir fins al setembre del 2009 per trobar una xifra més baixa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La creació d’oportunitats de treball creix, en bona part impulsada pels mesos d’estiu i les activitats vinculades a sectors com el turisme, l’hostaleria i els serveis en general. Catalunya va guanyar més de 32.600 afiliats el mes passat i el total de cotitzants va situar-se fregant els 3,2 milions. Tot i tenir un atur igual al de fa set anys, no passa el mateix amb l’ocupació, i el nombre de cotitzants encara té molt camí per igualar els 3,44 milions de cotitzants que hi havia a Catalunya en el moment àlgid previ a l’esclat de la crisi. En un any, l’afiliació a la Seguretat Social ha crescut quasi un 4% i ha sumat 113.000 cotitzants.

A Espanya, l’ocupació també va créixer el mes passat amb el repunt més fort en una dècada, segons el ministeri. En un mes, el sistema va guanyar 98.400 persones d’alta a la Seguretat Social i va impulsar el total per sobre dels 17,76 milions. En un sol any, els cotitzants han crescut en mig milió de persones.

Malgrat les bones dades, el problema d’ocupació a Espanya no està resolt a llarg termini. “El moment decisiu arribarà al setembre”, assegurava ahir Infojobs, un portal de referència en la recerca de feina. L’empresa va lligar a la inèrcia econòmica i el sector turístic les bones dades del mes de juny, però es preguntava què passarà un cop s’acabin els contractes de temporada.

El motor puntual dels serveis

La contractació va créixer en tots els flancs el mes passat, tant en la feina estable com en la temporal, però continuen sent els eventuals l’autèntic motor de creixement de l’ocupació. Al juny es van signar prop de 297.000 contractes a Catalunya, un 14% més que al maig. Només un de cada deu va ser indefinit (exactament un 12%), una xifra minoritària, tot i que en un any la contractació estable hagi escalat un 25%. Els temporals guanyen per golejada, amb més de 263.000 contractes signats en un sol mes.

La reducció de l’atur va venir sobretot per la via dels serveis, amb 15.000 desocupats menys en un mes a Catalunya, però la reducció va ser generalitzada en altres activitats, com la indústria (-2.000 aturats) i la construcció (-1.500).

Una nota negativa d’aquest descens de la desocupació és que les dones se n’estan beneficiant menys que els homes, com va alertar ahir CCOO de Catalunya. En un any, Catalunya ha perdut vora 61.000 aturats (un 12%), però mentre que els aturats homes han disminuït un 15%, l’atur femení només ha baixat un 9%.

El Govern va subratllar també un altre dels col·lectius que encara ho tenen molt difícil: els aturats de llarga durada. El secretari general del departament de Treball, Josep Ginesta, va afirmar que part de les polítiques actives d’ocupació se centraran a millorar les perspectives dels que fa més temps que estan exclosos del mercat laboral. Malgrat això, la UGT de Catalunya alertava que l’atur de llarga durada creix, i fa que augmenti el nombre de persones desprotegides i sense ingressos. El 75% dels aturats ja són a l’últim esglaó de les ajudes, és a dir, o cobren el subsidi mínim de 426 euros o ja no cobren res.

Les patronals, en canvi, tenen una visió més optimista de la recuperació del mercat laboral. La CEOE va subratllar que gràcies a la rebaixa de cotitzacions socials que paguen les empreses s’ha aconseguit una “millora de l’estabilitat” de les feines.

stats