01/09/2015

El govern de Rajoy celebra que s’alcin més veus contra el procés

2 min
La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, va obrir el curs entrevistada a la SER.

MadridEl govern del PP posa pocs peròs a la carta oberta de diumenge de l’expresident Felipe González en què adverteix els catalans dels riscos de la secessió i els recorda els avantatges de pertànyer a Espanya. Els conservadors estaven ahir satisfets que l’expresident, una figura, segons recorden, amb predicament a Catalunya, eviti que el PSC s’aparti de l’ortodòxia unionista que marca el PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Va obrir foc la vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, que va agrair el posicionament rotund de l’exlíder del PSOE i va indicar que és necessari que s’alerti sobre “les conseqüències” de la independència. El secretari d’estat de relacions amb les Corts, el català José Luis Ayllón, va fer una reflexió més àmplia i va constatar que l’actitud de González és la de “cada cop més gent rellevant” que està disposada a alertar dels riscos del procés. La Moncloa no animarà formalment els expresidents o altres a fer-ho, segons va prometre Ayllón. El govern espanyol es mantindrà, segons ell, en una exquisida “neutralitat” que contrasta amb l’ús partidista que la Generalitat fa dels seus recursos. En aquesta línia va considerar un argument “corcó” el dels que parlen d’una “mà negra” que fa un ús partidista de la investigació de casos de corrupció. Només hi ha “una mà molt llarga”, diu, en relació a CDC.

Una altra cosa és el que farà el PP. Mariano Rajoy serà dissabte a Lloret, a l’escola d’estiu del partit. A més de Xavier García Albiol -en qui els conservadors veuen una possibilitat de revertir les males expectatives que tenia Alícia Sánchez-Camacho, amortitzada políticament- hi haurà Santamaría i tres ministres. És la setmana en què el CIS farà pública la seva enquesta i Rajoy vindrà fins a cinc cops més a Catalunya: dos a Barcelona, un a Tarragona, un a Lleida i un a Girona.

El cap de l’executiu també jugarà la carta internacional. En alguns d’aquests actes els populars esperen la presència de socis del Partit Popular Europeu, on també s’integra Unió Democràtica. Rajoy sap que parlar d’una Catalunya fora de la UE resta suport a l’independentisme i s’envoltarà de dirigents que, com González, reforcin la tesi.

Merkel i Cameron li faran costat

Avui el president espanyol es reuneix a Berlín amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, que està al cas del procés -també a través del Govern- i que s’hi ha manifestat contrària. Espanya és, a ulls del govern alemany, clau en l’estabilitat al sud d’Europa i no alimentarà els maldecaps del seu soci Rajoy. També aquesta setmana, Rajoy es reunirà divendres amb el seu homòleg britànic, David Cameron. El líder tory va pactar el referèndum escocès però, sense tenir la posició tancada de França o Alemanya, ha assenyalat les diferències entre un cas i l’altre. Ayllón va afirmar ahir que no demanaran als líder de la UE “implicació” contra el procés. N’hi haurà prou que la premsa els hi pregunti.

stats