27/04/2015

Rajoy insisteix en la seva crítica contra Ciutadans i Podem

3 min
Rajoy insisteix en la seva crítica contra Ciutadans i Podem

BarcelonaMariano Rajoy sap que és qui té més números de ser víctima de la fragmentació. El discurs populista de Podem i, sobretot, l’oferta liberal de Ciutadans fora de Catalunya sedueixen molt, segons totes les enquestes, els votants del PP. L’argument de la recuperació econòmica, en el qual la formació conservadora va basar la seva oferta política per a les andaluses del 22 de març, no ha funcionat, i a l’espera d’idees millors o ofertes atractives el president espanyol opta per apel·lar a l’amor propi del PP i per atacar els rivals emergents que aspiren a qüestionar l’ statu quo. Ho va fer referint-se al canvi i avisant que el principal rival del canvi és “la frivolitat”, que atribueix als partits sense experiència de govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ell, la pretensió de Ciutadans i, sobretot, de Podem de “liquidar la política econòmica” actual no faria res més que allunyar Espanya del gran objectiu que s’ha marcat per fer arribar la recuperació a les classes treballadores: assolir els vint milions de llocs de treball en els pròxims anys. Una xifra astronòmica, ja que, si bé és cert que l’atur ha baixat els últims trimestres, Espanya encara té 4,5 milions de parats.

Rajoy va clausurar un acte del PP dedicat a l’ocupació juvenil a Salamanca, una capital que el partit governa a Castella i Lleó, feu dels conservadors. Rajoy segueix traçant un discurs optimista i presentant Espanya com “un malalt” que ja ha aconseguit deixar la planta de cures intensives, però al qual encara no han donat l’alta mèdica. A diferència del que feia a la campanya andalusa, a la del 24-M admet que Espanya encara té “molts problemes” i que hi ha molta gent sense feina. Segons ell, el PP ha capgirat la situació i ho han fet “com ningú fins ara”.

Per al president espanyol, el canvi “és el que ja està passant a Espanya” i no les propostes de Podem i Ciutadans, que van des d’auditar el deute, implantar la renda mínima o incrementar la pressió fiscal a l’economia espulativa en el cas dels de Pablo Iglesias fins a simplificar a la baixa l’IVA o el contracte laboral únic en el cas dels d’Albert Rivera.

Rajoy va recordar que el PP, que el 2011 va aconseguir les quotes de poder més importants, és “el gran partit” tant als ajuntaments com a les comunitats autònomes. Les enquestes que publicaven tant ahir l’Abc sobre Madrid -comunitat i Ajuntament- com en els últims dies mitjans regionals deixen el PP lluny de les majories absolutes actuals i l’aboquen a pactes amb Ciutadans. Això on sumin entre els dos perquè, per exemple, al País Valencià, un dels seus graners de vot, el PP no en tindria prou amb els de Rivera i es veuria abocat a passar a l’oposició vint anys després d’arribar al poder.

Rajoy vol que els seus treguin pit en un context difícil. Per a ell, l’Espanya que canvia i que creix “és la veritat i cal explicar-la”. I, a més, cal fer-ho “amb orgull”. Una cosa, explicar-se, que el president autonòmic, Juan Vicente Herrera, va lamentar que no han sabut fer. Rajoy se sent orgullós de presidir un partit, el PP, castigat pels casos de corrupció però que és “el gran partit d’Espanya”, el que presenta més llistes el 24-M i el que està en més bona posició de guanyar les eleccions. El partit ideal per a un país, Espanya, que va definir com “la millor nació del món”.

El PSOE i els científics expatriats

Rajoy està preocupat per Podem i Ciutadans, però tampoc oblida el PSOE. Optar pel també debilitat Pedro Sánchez, que ahir oferia un pla perquè 10.000 joves científics que han marxat d’Espanya puguin tornar a fer-hi la seva vida, seria segons ell “un disbarat de proporcions extraordinàries” i un pas enrere pràcticament al mateix nivell que triar Podem o C’s. Per al president espanyol, Espanya necessita “un futur” que amb el PP al govern “pot ser molt bo”. També va afegir que ara no es poden prendre “decisions frívoles i sense pensar”. Tot plegat sense caure en la desafecció que, aquest cop, podria cavar la seva tomba política.

stats