Política 18/12/2013

Rajoy: "El dret a l'autodeterminació no existeix en cap Constitució de cap país del món"

El president espanyol escenifica amb Rubalcaba el front comú contra el dret a decidir de Catalunya al Congrés

Ara / Acn
2 min
Mariano Rajoy aquest dimecres al Congrés / EFE

BarcelonaEl president espanyol, Mariano Rajoy, i el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, han escenificat aquest dimecres al Congrés el front comú dels dos grans partits espanyols contra el dret a decidir. Durant la sessió de control a la cambra baixa, Rubalcaba ha recordat que el PSOE té una "posició inequívoca en relació amb l'autodeterminació", i ha expressat la voluntat dels socialistes per "dialogar" i "consensuar" una reforma de la Constitució. Rajoy, per la seva banda, s'ha mostrat convençut que tots dos líders "coincidiran", perquè ell mai ha posat en dubte que Rubalcaba estigués en contra de negar el dret d'autodeterminació "que, per altra banda, no existeix en cap Constitució de cap país del món". Rubalcaba ha volgut dedicar quaranta segons de la seva pregunta al president espanyol a parlar del "problema territorial" a l'Estat i les "relacions difícils" entre Catalunya i Espanya. Un problema, ha dit, que "s'ha agreujat després de la decisió del president Mas", però que toparà amb la "posició inequívoca" dels socialistes en relació amb l'autodeterminació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En tot cas, Rubalcaba ha reiterat la voluntat dels socialistes per "dialogar", "consensuar" i "actualitzar" les normes de convivència contingudes a la Constitució. "Sé que no és una tasca fàcil, però l'hem d'emprendre si volem continuar pel camí que fa 35 anys tots els espanyols, en circumstàncies molt més difícils, van recórrer" i que "ha conduit al "període més llarg de convivència, progrés i llibertat", ha dit.

En la seva resposta, Rajoy ha apuntat que està convençut que en el tema de Catalunya tots dos líders "coincidiran", perquè ell "mai ha posat en dubte que Rubalcaba estigués en contra del dret d'autodeterminació". Un dret, ha volgut remarcar, "que per altra banda no existeix en cap Constitució de cap país del món".

En una conversa informal amb periodistes durant la tradicional recepció de Nadal, el president espanyol es va obrir ahir a rebre Mas, però no per negociar la consulta. "No m'enxampareu amb matisos ni interpretacions", va advertir Rajoy davant l'allau de preguntes sobre la petició de diàleg de Mas.

Rajoy assegura que l'any que ve es crearà ocupació

El president del govern espanyol també ha aprofitat la resposta a les preguntes de Rubalcaba i del coordinador general d'IU, Cayo Lara, per assegurar que l'Estat tancarà aquest 2013 sense que hagi crescut l'atur i començarà a crear ocupació al 2014. Segons Rajoy, al quart trimestre de l'any es mantindrà el nivell de desocupats de l'any passat, i l'any que ve ja es "crearà ocupació".

També ha assegurat que el seu govern ha aconseguit posar punt final al descontrol dels comptes públics i que gràcies al seu govern els espanyols poden veure el futur amb "molta més seguretat i esperança que fa dos anys".

stats