28/01/2015

Rajoy no s’explicarà al Congrés

3 min
BÁRCENAS I L’AGENDA ELECTORAL
 El PP va acusar ahir el PSOE d’aferrar-se a aquest escàndol perquè és, diuen, l’únic argument que els queda de cara a les eleccions. Amb la vista posada a les urnes, els populars fan mans i mànigues perquè la corrupció no centri el debat públic 
 I miren d’enfocar el discurs cap a la recuperació econòmica i en la confrontació de model amb Podem.

MadridMariano Rajoy no vol que Luis Bárcenas li marqui l’agenda quan falten quatre mesos per a les eleccions locals i autonòmiques. Dilluns, en una entrevista a la televisió, ja va avisar que estava tip de l’extresorer del PP, amb qui va mantenir el contacte via SMS com a mínim fins al 2013. I ahir el grup popular al Congrés va tancar la porta a la possibilitat que el cap de l’executiu comparegui a la cambra per donar explicacions. El PSOE i Esquerra Plural ho havien demanat després que la Fiscalia, l’Advocacia de l’Estat i el jutge Pablo Ruz hagin acreditat l’existència d’una caixa B durant anys al partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pels conservadors, aquestes conclusions l’únic que fan és reforçar la seva tesi, ja que certificarien que són responsables civils a títol lucratiu de les irregularitats que cometien alguns dels seus dirigents, imputats en la trama Gürtel. “No sabíem que Bárcenas estava robant”, va dir gràficament el diputat Agustín Conde per justificar que el PP s’hauria beneficiat de la comptabilitat paral·lela sense conèixer l’origen il·lícit dels recursos. En el terreny estrictament polític, va assegurar que als implicats ja els havien donat de baixa de militància i que amb la compareixença a les Corts l’estiu del 2013 Rajoy ja va complir. L’oposició, però, en discrepa i creu que el president del govern espanyol no pot negar als representants de la ciutadania les explicacions que es veu obligat a donar als mitjans de comunicació. Hores abans, a Telecinco, va dir que ell no sabia res dels diners en negre i va negar que hagués cobrat sobresous.

“Mariano, sigues fort i vine a donar explicacions al Congrés”, va demanar en to irònic el diputat socialista Antonio Pradas ahir a la diputació permanent, fent referència al famós missatge de complicitat enviat per Rajoy a Bárcenas el 2013. El PSOE avisa que el relat judicial que està emergint situa una “ombra negra” sobre el partit que governa l’Estat que acaba qüestionant la “legitimitat”, a ulls de la societat, de les lleis de regeneració democràtica que impulsa la Moncloa. El PP, però, va tirar de l’i tu més per qüestionar l’autoritat socialista en aquest àmbit. Va citar el cas Filesa i la gestió dels ERO falsos d’Andalusia. El clima preelectoral ja agafa cos.

L’altra petició de compareixença la firmava el grup que inclou IU i ICV. El diputat Joan Coscubiela va lamentar que “continuï com a president del govern el president d’un partit que està clarament implicat en la tutela, el suport i l’aixopluc a corruptes confessos”. La resta de grups de l’oposició es van sumar a la petició de transparència. Jordi Jané, de CiU, va subratllar que el PP obstaculitza a Madrid allò que reclama en altres parlaments, en referència a la compareixença del president de la Generalitat, Artur Mas, a la comissió del cas Pujol.

Villa Mir contradiu l’extresorer

Malgrat el cop de porta a explicar-se, la Moncloa assegura que no tem el degoteig de declaracions que pugui fer Bárcenas. Ahir, el diari El Mundo va publicar que l’extresorer afirma que té gravacions de converses amb el president espanyol. El portaveu del PP a la cambra baixa, Rafael Hernando, es va mostrar desafiant i li va recomanar que “confessi d’on ha tret els 40 milions d’euros que tenia a Suïssa i els torni a qui els ha robat”. Va titllar de “delinqüent” l’home que durant anys va tenir les claus de la caixa i va considerar un “honor” que ara l’extresorer carregui contra ell: hores abans l’havia acusat de formar part dels que van intentar “trair” Rajoy al congrés de València del 2008, quan una part del partit buscava, sense èxit, un líder alternatiu a qui ja havia perdut dues eleccions consecutives.

A Bárcenas també li va contestar ahir el president de la constructora OHL, Juan Miguel Villar Mir, a la comissió d’investigació sobre l’Hospital de Son Espases, a Palma. Va negar haver fet donacions al PP, com recolliria la suposada comptabilitat en B del partit. Va admetre, això sí, aportacions a les fundacions de populars i socialistes.

stats