Política 27/10/2016

Rajoy perd la primera votació i haurà d'esperar a ser investit dissabte

El líder popular rep, igual que en la investidura fallida de l'agost, 170 vots a favor (PP, C's i Coalició Canària) i 180 en contra

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Mariano Rajoy aquest dijous durant la segona jornada del debat d'investidura. EFE

MadridMariano Rajoy haurà d'esperar dos dies per ser investit finalment, de nou, president del govern espanyol. No hi ha hagut cap sorpresa d'última hora: el líder popular ha perdut la primera votació al Congrés per 170 vots a favor i 180 en contra, igual que en la investidura fallida de finals d'agost. El PSOE no es doblegarà fins dissabte, quan els seus 84 diputats estan cridats a abstenir-se, tot i les reticències del PSC i d'una desenes de díscols.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La jornada més intensiva de debat acaba amb l'abraçada de l'ós de Rajoy a un PSOE totalment dividit, amb seriosos problemes per justificar la seva abstenció i empenyent el líder de Podem, Pablo Iglesias, a convertir-se en referent de l'oposició. Rajoy ha utilitzat el procés per trobar la unió amb el PSOE, mentre que el seu portaveu, Antonio Hernando, intentava marcar distàncies i reivindicar-se com a líder de l'oposició. L'home del no a Rajoy ha passat, de cop, a reivindicar avui l'abstenció: "Som els responsables d'acabar amb el bloqueig".

Els socialistes s'han fet petits avui mentre Iglesias imposava la línia dura i acceptava ser el blanc de totes les crítiques. "Hi ha més delinqüents potencials en aquesta cambra que fora", ha dit defensant les mobilitzacions al carrer. El debat ha acabat amb una picabaralla entre el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, i Iglesias. Tota la bancada de Podem s'ha aixecat dels seus escons perquè la presidenta del Congrés, Ana Pastor, no ha deixat que Iglesias repliqués a Hernando.

Ciutadans també ha quedat dissipat i només ha situat Podem com a blanc de les seves crítiques. El seu líder, Albert Rivera, ha fet tàndem amb Rajoy i ha demanat al PSOE que busqui "allò que els uneix amb el PP".

Sense novetats per a Catalunya

Tant ERC com el PDECat han tornat a fer tàndem al Congrés i han retret a Rajoy que parli de "diàleg" quan no ofereix res més enllà de la reforma del sistema de finançament, caducat des del 2014, per solucionar l'encaix de Catalunya dins d'Espanya. De fet, el portaveu de ERC, Joan Tardà, ha anunciat la intenció del Govern de no participar en aquestes negociacions. Des de l'antiga Convergència, Francesc Homs ha acusat Rajoy de "mentir" quan parla d'haver intentat el diàleg durant l'última legislatura. "Vostès són el motor de la desconnexió catalana", ha retret a PP, PSOE i C's. Des de Catalunya, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha acusat Rajoy de ser un "cínic" per vendre com a oferta reformar un sistema de finançament "caducat", i ha anunciat que no assistirà a la conferència de presidents autonòmics que té previst convocar aviat el govern espanyol.

El debat es reprendrà dissabte a les 18.30 h. Tots els ulls estaran posats fins llavors en una persona: l'exsecretari general del PSOE. Pedro Sánchez desfulla la margarida. No sap què fer encara, si acatar la disciplina de vot i abstenir-se, rebel·lar-se i votar en contra o bé deixar demà la seva acta de diputat.

stats