Política 31/08/2015

Rajoy ven recuperació econòmica per frenar l’independentisme

Roger Tugas
2 min
Rajoy, amb Alberto Núñez Feijóo, en l’obertura del cicle polític ahir a Soutomaior.

BarcelonaEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va obrir ahir el cicle polític des de la localitat de Soutomaior (a Pontevedra) -com fa cada any des del 2007, tot i que la diputació provincial, ara en mans de PSOE i BNG, ja ha advertit el PP que el 2016 no hi podrà tornar- i va centrar el discurs en la recuperació econòmica i en les eleccions catalanes i estatals. Uns aspectes que va vincular, ja que, més enllà de les crides patriòtiques i les previsions apocalíptiques, va respondre al projecte independentista presentant l’espanyol com un estat que funciona i que protagonitza una sortida de la crisi com cap altre país. Així, el cap de l’executiu central va mirar de combatre el discurs que dibuixa Espanya com un estat fallit o incapaç de garantir benestar als catalans i va lloar-ne les virtuts. “Si algú creu que aquest no és un gran país, que es documenti i viatgi una mica”, va dir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El sistema de pensions, l’educació, la sanitat, la quantitat de trens d’alta velocitat i el gran nombre de turistes i d’estudiants d’Erasmus que viatgen a l’Estat són alguns dels aspectes que va destacar Rajoy com a exemples de què, malgrat que hi ha marge de millora, “hi ha motius per estar orgullosos”. “Cada cop que hem deixat entrar el virus de la desunió, a tots els espanyols ens ha anat malament -va alertar igualment, motiu pel qual va garantir que combatrà el sobiranisme-. Alguns estan junts per trencar, però nosaltres estem junts per unir [en referència a la llista de Junts pel Sí]”. La unitat de l’Estat o la sobirania nacional van ser, un cop més, baluards a blindar en el projecte del PP. “Espanya no ha nascut ni avui ni ahir, som la nació més antiga d’Europa, fa molts segles que estem junts”, va ser un altre clixé a què va recórrer Rajoy.

Tanmateix, pel que fa a les eleccions estatals, el líder del PP va alertar que “l’única amenaça a l’horitzó de la recuperació és la radicalització del PSOE, per la seva poca claredat d’idees i de definició”. Així, va insistir en la idea que socialistes i Podem ja tenen previst pactar per derrocar-lo si sumen, encara que ell torni a guanyar en els comicis. Tot i això, va assegurar que seguirà governant i legislant fins a l’últim minut, ja que preveu la següent legislatura com el moment per culminar el projecte de l’actual. “No estem en temps de descompte i marcarem encara uns quants gols”, va afirmar.

El PSOE parla de “suïcidi col·lectiu”

Per la seva banda, el secretari d’acció política del PSOE, Patxi López, va valorar que els populars “tenen por” d’una reforma de la Constitució, que el PSOE “renovarà” després d’abordar el debat la pròxima legislatura. Tot i això, va coincidir en la crítica al sobiranisme i va demanar als catalans “que diguin que no al suïcidi col·lectiu que proposa l’independentisme”. “La independència i l’aventura nacionalista és la negació col·lectiva, és la confrontació i la fractura interna de la mateixa societat catalana”, va insistir.

stats