ELECCIONS 25-S
Política 27/09/2016

Rajoy treu pit de la victòria a Galícia i es manté a l’espera del PSOE

Feijóo es descarta com a alternativa al president del PP

D.s.u.
2 min
Mariano Rajoy va presidir ahir la reunió del comitè executiu nacional del PP per valorar els resultats a Galícia i el País Basc.

MadridMariano Rajoy va tornar a fer gala ahir del seu immobilisme i no va deixar que ni els resultats de les eleccions autonòmiques al País Basc i Galícia -“magnífics”, segons ell- ni l’anunci del líder del PSOE, Pedro Sánchez, de convocar unes primàries per decidir si manté el veto a l’actual president espanyol modifiquessin el seu discurs. El líder del PP va reunir el comitè executiu nacional del partit a Génova i va repetir, un per un, els arguments que ha anat desgranant els últims mesos i que el porten a reclamar l’abstenció del PSOE a la seva investidura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Davant la via oberta per Sánchez, que dibuixa la possibilitat que la militància triï un nou líder socialista que s’abstingui a una investidura seva, Rajoy va descartar iniciar negociacions amb alguna de les veus crítiques del PSOE. “No penso fer el paperina amb ningú”, va dir. I és que per a Rajoy no ha canviat res en els últims vuit mesos, més enllà que cada dia és “més urgent” formar govern, perquè la interinitat d’un executiu en funcions comença a passar factura. “Hi ha alguns indicadors que ens obliguen a estar alerta”, va avisar.

El líder del PP no va entrar a criticar l’estratègia de Sánchez, però va mostrar el seu escepticisme sobre la viabilitat de fer unes primàries set dies abans del final del termini perquè es convoquin eleccions: “Em falten dades”. Va deixar que fossin els barons populars els que protagonitzessin al xoc frontal amb Sánchez. “No està a l’altura del gran partit del qual és secretari general”, va dir el president de Castella i Lleó, Juan Vicente Herrera. “Vol morir matant”, va assegurar la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes.

El lideratge de Rajoy, de ferro

El líder del PP a Galícia, Alberto Núñez Feijóo, va apuntalar el discurs personalista de Rajoy -que va decidir treure pit en persona del resultat electoral a Galícia- i va descartar-se com a successor de l’actual president espanyol en funcions, com a mínim fins al 2020. El protagonista de la victòria més aclaparadora del PP dels últims anys va comprometre’s així a mantenir-se al capdavant de la Xunta durant tot el mandat: “Compliré la meva part del contracte amb els gallecs, perquè ells han complert la seva”.

Al PP ningú no es qüestiona res, ni l’estratègia ni el lideratge de Mariano Rajoy, i tothom mira a fora per buscar una solució. Aquesta, però, ja no passa per trobar un acord amb el PNB, perquè, segons fonts del partit, ja tenen clar que els nacionalistes bascos prefereixen un pacte amb els socialistes. El moviment de Sánchez va desconcertar els dirigents populars, que ahir, en privat, arronsaven les espatlles quan se’ls demanava una interpretació de l’impacte que té per a les esperances d’evitar les terceres eleccions, un escenari que els sembla cada dia més atractiu.

stats