CANVI DE CICLE
Política 10/05/2015

Relleu continuista al capdavant de l’ANC

Rosa Alentorn, Liz Castro, Agustí Alcoberro i Jordi Sànchez, els més votats

Marc Colomer
2 min
Alentorn, amb Forcadell, en l’entrega al Parlament 
 De les firmes  De la campanya Signa un  Vot.

BarcelonaAval de les bases de l’Assemblea Nacional a un relleu continuista al capdavant de l’entitat independentista. La immensa majoria dels nous membres del secretariat nacional triats pels socis de l’entitat en la jornada electoral d’ahir formen part del grup de treball Junts, format per la majoria dels actuals dirigents de diferents sectors de la cúpula que poden seguir al secretariat i per candidats externs que hi aporten renovació. Malgrat això, i amb els resultats provisionals pendents encara de possibles alteracions amb el recompte definitiu, amb el seu vot les bases de l’organització feien ahir una esmena parcial al pla ideat per l’aparell de l’entitat, liderat per l’ara ja exdirigent Pere Pugès, per situar l’exlíder de la Crida i actual adjunt al Síndic de Greuges, Jordi Sànchez, al capdavant de la cursa per rellevar Carme Forcadell. Així, els socis van situar en la primera posició i com a candidata més votada -a l’espera que ho confirmin els resultats definitius- l’actual dirigent Rosa Alentorn, persona de l’entorn de confiança de Forcadell i coordinadora de la campanya Signa un vot per la independència. Molt a la vora se situen l’escriptora i traductora Liz Castro, l’exdirector del Museu d’Història de Catalunya Agustí Alcoberro i Jordi Sànchez en quarta posició.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Això, però, no pressuposa cap canvi significatiu en el pla de relleu acordat pels diversos sectors que han conviscut en l’últim secretariat nacional. Perquè ara serà el nou secretariat el que triarà, d’entre els seus 75 membres -25 representants nacionals i 50 de territorials- els nous president, vicepresident, secretari i tresorer. Si bé és cert que cap norma interna obliga que el president hagi de ser qui més suports hagi obtingut, també ho és que el cas de Carme Forcadell, que sempre va ser la més votada, marca un precedent. En tot cas, aquest cop els resultats són força ajustats. Els primers quatre candidats més votats superen tots els 3.000 vots. Alentorn n’aconsegueix 3.205, pràcticament en empat tècnic amb Castro, amb 3.195. Alcoberro en té 3.125 i Sànchez 3.014. Dels 25 representants nacionals més votats, tots excepte dos -Pere Mir i Àngels Folch- formen part del grup de Junts.

Així, darrere els quatre més votats, i sempre segons el recompte que ahir a la nit era encara provisional, s’han situat com a candidats favorits més votats per aquest ordre Gemma Cots (2.655 vots), Jordi Vilarasau (2.582) i Nuri Guillaumes (2.537), tots ells actuals dirigents de l’Assemblea. Els segueixen Gabriel Rufián (2.462), activista de l’entitat d’independentistes castellanoparlants Súmate, seguit dels actuals dirigents Meritxell Serret (2.377), Josep Sabaté (2.366), Jaume Terribas (2.229), l’exdiputada d’ICV Carme Garcia (2.089), Oriol Munné (2.064), Hadar Auxandri (2.034), Víctor Cucurull (2.012), Albert Martín (1.993), Josep Emili Puig (1.961), Anna Pérez (1.883), Joan Contijoch (1.859), Àngels Folch (1.848), Ferran Camps (1.831), Vicenç Relats (1.773), Antoni Llimona (1.761), Pere Grau (1.697) i Ignasi Faura (1.668). A aquests noms se n’hi han de sumar 50 més que són els que integraran el secretariat nacional en qualitat de representants de les territorials.

Cau la participació

En total, a les eleccions per triar el nou secretariat nacional hi han participat 5.422 socis dels 34.500 que tenien dret a vot. Això representa una participació que no arriba al 16%, ben bé vuit punts per sota de la participació registrada en l’elecció de l’anterior secretariat, el 2014. En aquella ocasió van participar a les eleccions internes un total de 7.300 socis dels 30.274 que tenien dret a vot, un 24,1%.

stats