Política 01/10/2017

Aturada general el 3 d'octubre: sindicats, partits i entitats promouen una resposta unitària a la repressió de l'Estat

Els sindicats també convoquen demà una concentració a les 12 davant els centres de treball

Núria Orriols / Aleix Moldes
3 min
Aturada general el 3 d'octubre: sindicats, partits i entitats promouen una resposta unitària a la repressió policial

BarcelonaLa Taula per la Democràcia promourà una "aturada general" de l'economia catalana per reivindicar la dignitat del poble de Catalunya i denunciar la repressió de l'Estat contra la ciutadania. Es tracta d'una crida secundada pels sindicats majoritaris, UGT i CCOO, les patronals i també les entitats sobiranistes, ANC i Òmnium. Aquesta aturada està convocada per al dimarts 3 d'octubre. Demà, però, els sindicats també han fixat una concentració davant dels centres de treball a les 12 del migdia per expressar el rebuig a la repressió de l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Diverses fonts consultades per l'ARA asseguren que la decisió que s'ha pres aquesta mateixa tarda, un cop comprovada la reacció del govern espanyol contra el referèndum. Ara, sindicats, entitats i partits debaten si l'aturada s'ha d'allargar més d'un dia.

El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i el president de l'ANC, Jordi Sànchez, s'han atansat a plaça Catalunya, on s'han aplegat desenes de ciutadans per seguir el recompte dels resultats del referèndum, i ha sigut en aquest escenari que han cridat obertament a una aturada general el dia 3 d'octubre.

També la CUP, en una roda de premsa des de la seu de la formació a Barcelona, ha cridat a la vaga general dimarts com a "resposta" a la vulneració de drets fonamentals viscuda aquest diumenge.

El Govern ho veu amb bons ulls

Segons diverses fonts consultades, el Govern veu amb bons ulls aquesta proposta, tot i que des de l'executiu no s'ha volgut valorar-la públicament. El vicepresident, Oriol Junqueras, s'ha reunit aquesta tarda amb els secretaris generals dels dos principals sindicats catalans, CCOO i UGT, i amb els presidents de les entitats sobiranistes. La reunió s'ha fet a la seu de Comissions Obreres, precisament el mateix escenari que, des de les 20.00 h, acull la reunió de la Taula per la Democràcia. Aquest organisme, creat després de les detencions del 20 de setembre, agrupa sindicats, entitats, partits i diverses patronals, com Pimec i Cecot. Fonts de la patronal vallesana consultades per l'ARA descarten, però, sumar-se a una "aturada" i defensen l'opció d'una gran mobilització de protesta.

A Catalunya ja hi ha, de fet, una vaga general convocada pels sindicats Intersindical, CGT i COS, que també ha de començar el 3 d'octubre i per a la qual la Generalitat ja ha dictat serveis mínims. Aquesta iniciativa no comptava fins ara amb el suport de CCOO i UGT. Ara, la Taula per la Democràcia impulsarà la seva pròpia aturada, que no només vol apel·lar als treballadors, sinó també als empresaris, una reivindicació que feia setmanes que defensaven fonts sindicals consultades per l'ARA.

L'aturada general no és un plantejament aliè al vicepresident Junqueras. El novembre del 2013, des del Parlament Europeu, l'aleshores cap de l'oposició ja va advertir de la capacitat de mobilització del poble català en defensa del seu dret a decidir. "Com que Catalunya representa una quarta part dels ingressos fiscals de l'Estat i com que hem demostrat que podem posar dos milions de persones als carrers, algú creu que no som capaços d'aturar l'economia catalana durant una setmana?", ha dit.

Reunió convocada d'urgència

Convocada la Taula per la Democràcia per donar una "resposta unitària" a la repressió de l'Estat en el referèndum de l'1 d'octubre. A les 20.00 h s'han reunit les entitats sobiranistes, els sindicats majoritaris i també s'han "coordinat" amb les patronals de la petita i mitjana empresa -Cecot i Pimec- per abordar la situació política i respondre a l'actuació policial d'aquest diumenge.

També s'ha mantingut una trobada a la seu de Comissions Obreres de Barcelona entre els presidents de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, Camil Ros (UGT), Javier Pacheco (CCOO) i també el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras. Ara per ara, cap d'aquests actors han abonat la convocatòria de la vaga general del 3 d'octubre, promoguda per la CGT i la COS. Tanmateix, ara per ara no es descarta cap escenari de mobilització, inclosa una "aturada" general que afectés tots els col·lectius del país segons assenyalen fonts consultades.

Els sindicats majoritaris, entitats sobiranistes i patronals -entre una quarantena d'entitats més com Lafede o CIEMEN- comparteixen espai en la Taula per la Democràcia, constituïda la setmana passada com a reacció a la "vulneració de drets fonamentals" a Catalunya. En la presentació a la terrassa del Museu d'Història de Catalunya, aquesta nova plataforma va subscriure un manifest en què "no es descartava cap mobilització". Aquest matí, davant les càrregues policials, ja ha emès un comunicat en què condemnava les agressions de la policia a la ciutadania.

La trobada d'aquestes organitzacions en el si d'aquesta plataforma la va propiciar, precisament, l'actuació de l'Estat el 20 de setembre, quan va detenir 14 persones i va escorcollar diversos departaments de la Generalitat per aturar el referèndum.

stats