Política 10/06/2017

Romeva explica a la premsa europea que el referèndum de l'1-O "no és una rèplica" del 9-N i que serà "vinculant"

El conseller d'Exteriors deixa clar que la consulta tindrà "totes les garanties" i "implicacions legals "

Acn
2 min
Romeva explica a la premsa europea que el referèndum de l'1-O "no és una rèplica" del 9-N i que serà "vinculant"

BarcelonaEl conseller d'Exteriors de la Generalitat, Raül Romeva, ha explicat a quatre diaris europeus –'Le Monde', 'La Stampa', 'La Tribune de Genève' i 'Diario de Noticias'– com serà el referèndum d'independència després que el president Puigdemont donés a conèixer ahir la data i la pregunta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El responsable d'Exteriors destaca a 'La Stampa' que el nou referèndum no serà "una rèplica" del 9-N i assegura al 'Diario de Noticias' que el resultat en aquesta ocasió "serà vinculant" i a 'La Tribune de Genève' que tindrà "totes les garanties" i "implicacions legals". En l'entrevista a 'Le Monde' es demana quina serà la reacció europea "si l'Estat ens posa a la presó" per un referèndum "legítim i democràtic".

En aquest mateix diari, Romeva explica que, un cop sabuda la data i la pregunta, "el xoc" entre la Generalitat i el govern de Rajoy "vindrà si algú que té la capacitat de resoldre aquest problema no fa res". Afegeix que no se sap com Madrid intentarà impedir la votació i remarca que Europa s'ha de demanar "si pot acceptar" un país membre que no afronta aquest problema.

"Ara parlem d'un veritable referèndum, organitzat amb totes les garanties per part del govern català, i tindrà implicacions legals", assegura a 'La Tribune de Genève', on afegeix que "si el 'sí' guanya n'haurem d'encarar totes les conseqüències" i "es posaran en marxa els mecanismes necessaris perquè Catalunya comenci a funcionar de manera independent".

A 'La Stampa' recalca que el 9-N va ser una consulta organitzada per la societat civil i ara serà "un referèndum fet des del Govern i el Parlament" i el resultat "serà vinculant". Una idea semblant expressa al portuguès 'Diario de Noticias', on a més avança que el Tribunal Constitucional "no tindrà cap influència" un cop Catalunya se situï fora del camp legal a Espanya. Amb tot, assegura que si guanya el 'no' "no passa res": hi haurà "noves eleccions" i un "nou escenari".

stats