Política 04/03/2016

Pedro Sánchez fracassa també en la segona votació de la investidura

El líder del PSOE responsabilitza Podem de no poder investir un president alternatiu a Rajoy i insisteix en el "problema de convivència" a Catalunya

Ferran Casas
2 min
El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, durant el segon dia del debat d'investidura. El líder socialista haurà d'enfrontar-se divendres de nou al veredicte de la cambra.

MadridPedro Sánchez ha fracassat en el seu intent de ser investit president del govern. En la segona votació, aquest divendres al vespre, necessitava només més vots a favor que en contra però tampoc els ha aconseguit. Als 130 vots, els del PSOE i C's, que va aconseguir dimecres ha sumat aquest cop el de Coalició Canària, sòcia del PSOE a l'arxipèlag i que d'entrada s'havia abstingut. En contra va comptar amb 219 vots, els de tota la resta de grups, que van superar amb escreix la majoria absoluta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després d'un final de ple accidentat per la permissivitat del president de la cambra, Patxi López, amb els torns per al·lusions els diputats han votat i el ple s'ha dissolt. Ara el rei haurà de convocar, si ho creu oportú, una tercera ronda de contactes per encomanar a alguns dels aspirants que se sotmeti a un nou debat. És probable, però, que si ni Sánchez ni Mariano Rajoy, president del govern en funcions i líder del PP, la tenen garantida la convoqui.

A la sortida del ple, Sánchez ha dit que aquest divendres no s'acaba res i que la votació és només "un punt i a part". "Sento a l'ànima que avui Espanya no tingui un president del govern", ha lamentat i ha responsabilitzat el líder de Podem, Pablo Iglesias, de no haver aconseguit la majoria. De fet, ha dit que Iglesias ha "traït" els seus electors, que volien -ha dit- un govern de "canvi".

Sarisfet de "trencar el bloqueig" institucional

El candidat del PSOE a la presidència del govern, Pedro Sánchez, ha obert la segona sessió del debat d'investidura vantant-se d'haver "trencat el bloqueig" a la situació política ja que gràcies al seu gest correran els dos mesos per trobar president i tot "tornarà a la normalitat" amb el "rellotge de la democràcia". "El meu únic fracàs hauria estat dir no al rei", ha afirmat.

El líder del PSOE ha recordat que hi ha "una majoria que vol un canvi i un govern que aposti pel bé comú". Segons ell no es pot esperar "ni un minut" a que comencin els canvis.

El candidat ha indicat que el pacte "depèn" dels diputats però que s'havia de tenir en compte que el PSOE compleix amb els seus compromisos i té "capacitat de pacte i complir". Ha fet una crida a preguntar-se quatre coses: "Si volem acord, si volem eleccions, si volem polítiques de canvi i si volem que Rajoy segueixi al front del govern", ha afirmat mirat a Podem.

Sánchez ha insistit en el suposat "problema de convivència" a Catalunya i en la necessitat de reforma la Constitució per actualitzar els marcs de convivència i l'estructura institucional de l'estat i afrontar problemes com ara la corrupció.

Sánchez ha arribat al Congrés a peu i ha estat rebut enmig dels xiulets de molts dels curiosos que es trobaven davant de la cambra baixa, a la plaça de les Corts. El líder del PSOE ja sabia d'entrada que, malgrat la pressió interna i externa a Podem, no seria escollit president però no tira la tovallola a ampliar els seus suports en les properes setmanes i seguirà negociant amb les formacions d'esquerres. Sánchez ha perdut la investidura però amb el pacte amb Ciutadans amb una certa treva interna al PSOE s'ha guanyat el dret a repetir com a candidat si el 26 de juny hi ha noves eleccions.

stats