HORITZÓ ELECTORAL
Política 22/04/2016

Sectors del PSC activen una operació anti-Chacón

Carles Martí presentarà batalla per ser cap de llista si no hi ha un candidat de consens

Sara González
3 min
Chacón ha sigut cap de llista a les eleccions al Congrés en tres ocasions. El PSC ha passat dels 25 diputats del 2008 a vuit.

BarcelonaNit del 20 de desembre: de 14 a 8 diputats, menys de 600.000 vots, tercera força a Catalunya. El PSC obté els seus pitjors resultats en unes eleccions espanyoles –uns comicis en els quals havia sigut invencible fins a l’any 2011– i continua sumant derrotes. Ara, davant la perspectiva d’haver de tornar a les urnes, dirigents dels socialistes catalans demanen canvis per evitar, si més no, uns resultats encara més devastadors. Especialment, després d’un pacte entre el PSOE i Ciutadans que pot passar molta factura a Catalunya. Trobar una alternativa a Carme Chacón com a cap de llista és la solució que d’entrada ha posat sobre la taula el líder del partit, Miquel Iceta. Ja hi ha un dirigent disposat a fer el pas si es donen les circumstàncies: l’exsenador Carles Martí.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“S’ha d’obrir el debat, que no sigui un simple tràmit”, assegura un dirigent que considera que seria un “error” quedar-se de braços plegats. L’opció idònia que defensen tant Martí com altres quadres del partit que reivindiquen un altre cap de llista és un candidat de consens. Tots ells veuen amb bons ulls el nom de Meritxell Batet, la fins ara número dos de Pedro Sánchez a Madrid, però, per ara, ella no veu clar córrer el risc d’implicar-se en una batalla de final incert. “Si hi ha noves eleccions, ja en parlarem”, va dir ahir la diputada al Congrés, que va advertir que en aquest moment només està centrada a intentar aconseguir un acord de govern 'in extremis'. Tot i això, fonts del seu entorn consideren que ara no és idoni obrir una disputa interna i que, tenint en compte que s’haurà de treballar contra rellotge en una situació “excepcional”, és millor que les llistes no es vegin gaire alterades.

De Batet a la pugna per les llistes

Això és justament el que no vol que passi Martí, que, després d’haver-se quedat sense acta de senador a les eleccions del 20-D, està disposat a forçar les primàries que per reglament ha de celebrar el partit si hi ha més d’un aspirant a ser cap de llista. L’exsenador és conscient que el seu nom no és avalat per tots els que demanen un candidat “de renovació”, però fonts del seu entorn asseguren que, si no hi ha cap aspirant de consens i Chacón no es retira, ell està disposat a optar a ser cap de cartell. De fet, el seu moviment no respon només als mals resultats que es van obtenir el 20-D, sinó també al malestar que va generar el procés de confecció de la llista de Chacón, de la qual va quedar exclòs, també a desgrat d’Iceta, l’exlíder del partit Pere Navarro.

L’exministra va voler situar en llocs de sortida de la llista cremallera dos dels seus principals dirigents de confiança: Germán Rodríguez, que va ser el número dos, i José Zaragoza, que va ocupar el quart lloc. Maurici Lucena, que va anar de sis per Barcelona i va quedar fora, no vol repetir a la llista.

Martí ja ha comunicat a la direcció del partit quines són les seves intencions i treballa per aplegar suports, però no farà cap moviment fins que s’esclareixi quin serà l’escenari. Iceta ha deixat clar en els últims dies que la formació, que com el PSOE posaria en marxa el procés de primàries del 2 al 15 de maig, complirà amb el reglament. “S’obrirà un procés de designació de candidat i s’hi podrà presentar qui vulgui i tingui els avals. Si hi ha més d’un candidat, triarà la militància”, va dir Iceta dilluns després de la reunió de la direcció del PSC.

Per ara, Chacón no es planteja retirar la seva candidatura. Fonts del l’entorn de l’exministra van assegurar ahir que no sabien res de les intencions de Carles Martí però van defensar que, si quan al mes de gener tot apuntava que tornarien a convocar-se eleccions a Catalunya ningú va qüestionar que Iceta havia de repetir, ara hauria de prevaldre el mateix criteri. Chacón va assegurar ahir en declaracions a l’agència Efe que concentra “tots els seus esforços” a arribar a un acord de govern a Espanya que eviti les eleccions i que, per tant, “no posarà ni un sol gra de sorra” a especular sobre si tindrà o no rival en unes eventuals primàries al PSC. L’operació interna per desbancar-la l’ha agafat totalment per sorpresa.

stats