Política 04/11/2013

Sis persones citades al jutjat el 20-N per la denúncia del PP contra el mural independentista de Cardedeu

Els independentistes preparen accions de protesta

Acn
3 min
El mural polèmic de l'entrada de Cardedeu / ACN

BarcelonaSis persones han estat citades al jutjats de Granollers el 20 de novembre per haver pintat el mural independentista de l'entrada de Cardedeu (Vallès Oriental) el 8 de setembre. La citació arriba arran de la denúncia que el portaveu del grup municipal del PP i segon tinent d'alcalde de l'Ajuntament, Jaume Gelada, va interposar davant els Mossos d'Esquadra en nom del partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les sis persones citades, que formen part de la CUP i de sectors independentistes del poble, estan acusades de provocar danys en béns mobles i immobles.

La denúncia va ser interposada per Jaume Gelada a la comissaria dels Mossos de Granollers després que unes 300 persones tornessin a pintar el mural independentista que l'Ajuntament havia fet esborrar a mitjans d'agost. La Policia Local va ser qui va identificar les persones ara citades.

En declaracions a l'ACN, Jaume Gelada ha deixat clar que la denúncia es fa en nom del partit i ha explicat que "no és cap atac a l'independentisme, sinó a un acte d'incivisme". En aquest sentit, ha subratllat que les persones que van pintar el mural es van "saltar una decisió que havia pres el consistori" i ha indicat que van danyar "un bé que és públic". "Si haguessin escrit 'Visca Mariano Rajoy', hauria actuat exactament igual", ha sentenciat.

Mobilitzacions

Els independentistes tenen previst decidir quines accions de protesta portaran a terme. De moment, està prevista una concentració als jutjats de Granollers el mateix dia de la citació judicial.

Mural esborrat per la festa major

L'Ajuntament, que està governat per CiU i dos regidors del PP, entre els quals hi ha Jaume Gelada, va fer esborrar el mural independentista el 15 d'agost, el dia d'inici de la festa major del poble. L'acció va generar un gran rebombori al poble. L'alcaldessa Calamanda Vila, de CiU, va ser xiulada durant el pregó i van aparèixer diverses pintades en què li demanaven la dimissió.

La mateixa alcaldessa va explicar a l'ACN que va ser "del tot inoportú" tapar el mural aquell dia. De fet, ella mateixa va admetre que no sabia que els treballs havien començat i va explicar que aquest projecte és competència del regidor del Partit Popular Roman Dalmau, que s'encarrega de l'àrea de Manteniment d'Edificis. Vila va demanar llavors a Dalmau que "s'agafés uns dies de descans" perquè "les coses s'han de parlar en fred".

El projecte de l'Ajuntament consistia a tapar els murals de l'entrada del poble i posar-hi "Benvinguts a Cardedeu". També estava previst instal·lar-hi una zona enjardinada i fer-hi un nou mural fet per artistes locals.

El mural independentista va ser pintat fa uns 15 anys pels Maulets. S'hi veia una gran estelada de fons groc i la silueta dels països catalans. També es podia llegir amb lletres grans la paraula "independència". El dibuix va rebre diversos atacs espanyolistes, però sempre va ser repintat per grups del poble relacionats amb l'independentisme.

Bandera espanyola anunciada i mai pintada

L'estira-i-arronsa del mural, que fa anys que dura, es va complicar el mes passat qua va aparèixer a Facebook una convocatòria per tapar-lo amb una bandera espanyola amb motiu del 12-O. La convocatòria, però, va desaparèixer de la xarxa al cap de pocs dies i no es va pintar mai la bandera espanyola.

Ara, per tant, encara hi ha la versió del mural pintada el 8 de setembre. Al damunt, encara hi ha les lletres metàl·liques posades per l'Ajuntament en què es llegeix "Benvinguts a la vila de Cardedeu". I, a sota, el col·lectiu que va pintar-hi l'estelada també hi va afegir unes lletres en relleu, que diuen "Poble per la independència". Aquesta versió és la que encara es veu.

stats