Publicitat
Publicitat

SI insta CiU a manifestar-se per la independència i no utilitzar l'11 de Setembre "en favor del partit"

López Tena rebutja que es premiïn catalans que escriuen en castellà perquè diu que la cultura catalana és en català

El portaveu de SI al Parlament, Alfons López Tena, ha instat aquest dijous CiU a manifestar-se per la independència l'Onze de Setembre i no utilitzar la mobilització del poble català en favor d'una estratègia de partit com és el pacte fiscal. López Tena ha estès aquesta crida a ERC i ICV-EUiA, els partits que van votar a favor del pacte fiscal i de "pactar amb Espanya", i els ha dit que tenen altres dies per reivindicar-ho. "L'Onze de Setembre no és això, no és per a un projecte de partit, sinó per a un projecte de nació, la independència".

En declaracions al Parlament, també ha aprofitat per rebutjar que es pugui donar el Premi Nacional de Cultura a un escriptor català que escriu en castellà. López Tena ha cridat el poble a manifestar-se massivament a favor de la independència l'Onze de Setembre perquè arribi a Espanya, a Europa i al món que els catalans estan "farts de les humiliacions i les opressions d'Espanya". Ha assegurat que no és una manifestació en contra de ningú, sinó a favor de Catalunya, però, sobretot, ha deixat clar que no és "ni a favor ni en contra d'una opció política o d'un altre objectiu", com és el pacte fiscal.

"No és una manifestació a favor dels que volen pactar amb Espanya, sinó una manifestació unitària per la independència", ha insistit. Per això, ha instat "la bona gent de CDC" i d'ERC i ICV-EUiA, que donen suport al pacte fiscal, a manifestar-se per la independència i acordar una altra convocatòria per defensar els seus objectius. "Que no aprofitin una crida del poble a favor de la independència en benefici d'una estratègia de partit", ha reblat.

D'altra banda, ha rebutjat que es pugui donar el Premi Nacional de Cultura a un escriptor català que escriu en castellà, perquè "els premis nacionals de Catalunya són per a la cultura catalana, i la cultura catalana és la cultura en català". De fet, ha opinat que si es volen premiar obres en castellà, primer s'haurien de reconèixer escriptors com Paul Auster, que viuen a Catalunya i escriuen en anglès. "És absolutament discriminatori", ha conclòs.

Més continguts de Política

  1. Una candidatura sobiranista sense polítics fregaria el 50% dels vots

    Un sondeig d’Òmnium a què ha tingut accés l’ARA revela que la llista cívica s’imposaria amb 75 diputats

  2. El no a la independència augmenta i se situa set punts per sobre del sí, segons el CEO

    En resposta binària l'unionisme se segueix reforçant –50% contra 42,9%–, i quan es demana què ha de ser Catalunya, la via independentista és majoritària, però guanya pes la via autonòmica en detriment de la tercera via

  3. Òmnium proposa una llista per la independència "conformada" per la societat civil i "suport explícit" dels partits

    L'entitat cultural proposa una taula d'entitats i partits però no detalla quin paper han de tenir els líders polítics en aquesta candidatura