CAS IMELSA
Política 13/09/2016

El Suprem investigarà Barberá pel blanqueig del PP de València

L'exalcaldessa canvia de plans i avui no trepitjarà el Senat, on tenia previst assistir a les comissions, per estudiar la interlocutòria. Rajoy opta per obviar el tema

Mariona Ferrer I Fornells / Salva Almenar
4 min
Barberá no podrà declarar per videoconferència al cas Nóos

Madrid / ValènciaLa justícia estreny el setge a l'entorn de l'exacaldessa de València i senadora del PP Rita Barberá, a un pas de ser imputada. El Tribunal Suprem finalment ha decidit obrir una causa en contra de la líder popular per un presumpte delicte de blanqueig de capitals en el cas Imelsa. La notícia arriba just un dia després que el seu partit comuniqués que la mantindria com a vocal tant en la comissió d'Hisenda com Constitucional del Senat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Barberá tenia previst avui prendre possessió d'aquests càrrecs a la cambra alta, però finalment no trepitjarà aquest dimarts el Senat per poder estudiar tranquil·lament la interlocutòria, segons fonts populars, tot i haver sortit de casa seva aquest matí de camí cap a Madrid. El ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, ha descartat que el seu partit decideixi, ara per ara, apartar la senadora. Només ho farà si se li obre judici oral, és a dir, si el Suprem conclou de la investigació que existeixen indicis suficients per fer-la seure al banc dels acusats.

Catalá és de moment l'únic membre del govern espanyol que s'ha pronunciat sobre el tema, ja que el president en funcions, Mariano Rajoy, avui a Galícia, ha declinat fins en tres ocasions fer qualsevol comentari sobre la nova situació judicial de la seva amiga i companya de partit Rita Barberá.

Per la seva banda, des del PP català, el seu líder, Xavier García Albiol, s'ha mostrat confiat que la direcció del partit prendrà "la decisió més adequada" sobre el futur polític de Rita Barberá. Tot i això, Albiol espera que l'exalcaldessa de València dimiteixi abans. "Quan es pren part d'un grup polític s'ha de sotmetre a la seva disciplina per qualsevol decisió", ha insistit.

La sala penal del Suprem veu raons per investigar Barberá pel blanqueig del PP de València, en el marc de l'operació Taula, que va formar part del cas Imelsa. El tribunal ha acceptat així l'informe del fiscal, que el 27 de juliol ja va demanar l'obertura de la investigació i la designació d'un jutge instructor. L'encarregat del cas serà el magistrat Cándido Conde-Pumpido, ex fiscal general de l'Estat.

El fiscal del Suprem es basa en l'exposició raonada que va enviar a l'alt tribunal el jutge que porta el cas a València. Ara el tribunal també sospita que Barberá era una de les persones més destacades de la trama com a "superiora jeràrquica" de la principal investigada, María del Carmen García Fuster, secretària del grup parlamentari i persona de la màxima confiança de l'exalcaldessa a l'Ajuntament.

Barberá, fins ara, era l'única membre del grup popular al consistori que no tenia una causa oberta. Tot el cercle de confiança de l'alcaldessa està imputat –ara, investigat, segons la llei d'enjudiciament criminal del PP– per blanqueig. L'aforament com a senadora la protegeix de ser investigada pel jutjat d'instrucció número 18 de València, que investiga el cas Imelsa. El PP va decidir mantenir-la com a senadora per designació autonòmica.

No només tots els regidors de Barberá estan imputats, sinó que també ho està el mateix PP de València, que a més de blanqueig està investigat per un presumpte delicte electoral. I és que en la investigació es relacionen diversos ingressos detectats els anys 2003, 2010 i 2011 per un import superior a 200.000 euros, així com donacions de mil euros de regidors i assessors, que el PP, presumptament, els tornava amb bitllets de 500 euros per blanquejar-los amb un presumpte finançament irregular de les campanyes electorals del PP a la ciutat de València.

C's en demanarà la dimissió si és imputada

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha anunciat que el seu partit demanarà la dimissió de Barberá si, com està previst, és imputada els pròxims dies. "Si el PP vol que C's es comprometi amb la investidura, haurà de dimitir", ha assenyalat durant el discurs en obert de la reunió del grup parlamentari de C's al Congrés. Podem ha replicat a Rivera que "ha fet un pacte anticorrupció amb Rajoy que ha servit per blanquejar la corrupció al PP".

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, també s'ha referit a C's. Des de Lugo, en el marc de la campanya de les eleccions gallegues, s'ha preguntat sobre la decisió del Suprem: "¿Quines raons necessiten els partits que es van presentar el 20-D i el 26-J dient que canviarien la vida política d'Espanya per posar en marxa un govern regeneracionista?".

El vicepresident primer del Senat, Pedro Sanz (PP), ha assegurat que Barberá és la que ha de decidir si dimiteix o no, però ha afegit que si el que decideix "no coincideix" amb el que pensa el PP, "el partit prendrà la decisió oportuna".

"Barberá ha de dimitir, i si no, Rajoy ha d'actuar"

Les reaccions des de València tampoc s'han fet esperar. Un dels primers a sortir a valorar la decisió del Tribunal Suprem ha estat el successor en el càrrec de la mateixa Barberá. L'alcalde de València, Joan Ribó, ha demanat la dimissió immediata de Barberá, i ha assegurat que Rajoy "no pot seguir blindant-la com ahir va intentar" fer-ho en ser designada com a vocal en dues comissions del Senat.

Ribó ha manifestat, en referència a la decisió del Suprem, que avui "ha fallat el blindatge" de l'aforament de Barberá que anteriorment sí que li va funcionar "dues vegades, en els casos Nóos i Ritaleaks". Per a l'alcalde de València, la decisió de l'alt tribunal significa "el final d'una època" que acaba amb un procés de corrupció que "ha tacat" l'Ajuntament de València.

També s'ha pronunciat el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, que ha afirmat que Barberá ha de "fer un acte de decència i dimitir", o si no, el president del PP, Mariano Rajoy, ha de fer que renunciï encara que sigui "arrossegat per la justícia i les circumstàncies" i "no per voluntat política".

Puig ha lamentat que la dimissió de Barberá s'hauria d'haver produït "fa força temps, perquè no era comprensible que estiguessin imputats tots els regidors, i ella, que era la líder, no ho estigués". "L'única cosa que ha de fer és un acte de decència, dimitir i deixar la vida política, perquè es fa molt de mal a la ciutadania amb el que s'ha estat fent en aquesta comunitat i molt especialment el PP", ha lamentat.

stats