Política 07/05/2016

El TC prohibeix a la Generalitat augmentar la despesa en personal

Gerard Pruna
2 min

BarcelonaEl Tribunal Constitucional (TC) va afegir ahir una nova llei catalana a la llista de mesures impugnades, suspeses o anul·lades. En aquest cas, la víctima va ser part de l’article 24 de la llei dels pressupostos de la Generalitat del 2015, que preveia que la Generalitat pogués -“prèvia autorització del govern espanyol”- augmentar la despesa de personal si la finalitat era “la posada en marxa de nous serveis”. Un punt expressament pensat per dotar de treballadors les estructures d’estat, com ara la Hisenda pròpia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ple del tribunal va donar la raó a un recurs presentat pel govern espanyol i va decretar per unanimitat la inconstitucionalitat de l’article. Al·lega que contradiu la llei de pressupostos generals de l’Estat del 2015, que prohibeix expressament “qualsevol despesa en matèria de personal que comporti un increment global de la massa retributiva autoritzada per al 2015” i que té prioritat per sobre de la llei catalana.

Per provar de salvar la mesura -que no s’ha arribat a aplicar perquè feia vuit mesos que estava suspesa-, la Generalitat i el Parlament van argumentar que l’article no implicava obligatòriament un augment de la despesa perquè es podia interpretar de manera que “només permetria la creació de nous serveis públics si això no comporta un increment global del cost de la plantilla del sector públic català”. És a dir, si s’ha retallat prèviament en altres partides destinades al personal.

El TC, però, entén que la llei catalana estableix una excepció a la “regla general” de no ampliar la despesa: la posada en marxa de nous serveis. Tanmateix, el tribunal sí que autoritza la Generalitat a “posar en funcionament nous serveis públics” si això no comporta incrementar la despesa i superar el límit fixat en els pressupostos de l’Estat.

La sentència va ser rebuda amb un punt d’indiferència per la Generalitat, que hi veu un excés de zel del TC “per veure el que no hi ha” i un nou intent de “limitar l’autogovern de Catalunya”, però descarta que afecti el dia a dia de l’executiu.

La secretària d’Administració i Funció Pública de la Generalitat, Meritxell Masó, va defensar que la resolució del TC no altera el full de ruta del Govern -tampoc pel que fa a la necessitat de nodrir de personal la Hisenda pròpia-. Masó explica que ara mateix l’executiu té marge suficient per crear noves places perquè no supera el límit de despesa en personal públic com a conseqüència, per exemple, de baixes en funcionaris que no s’han cobert en anys anteriors.

stats