Política 02/03/2016

Tardà, a Sánchez: "Ens sap greu pels que es queden a Espanya, però nosaltres marxem"

El portaveu d'ERC al Congrés avisa que el procés independentista continuarà "amb totes les conseqüències", i Sánchez acusa el republicà de "voler trencar i fracturar Catalunya i Espanya"

Laia Vicens
2 min

Barcelona"Vostè ha de ser el president del govern espanyol? Ens sap greu per a aquells que encara es queden al regne d'Espanya. Nosaltres marxem!". Així ha acabat el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, la seva intervenció durant el debat d'investidura de Pedro Sánchez, per qui ha tingut paraules gruixudes i a qui ha dit que no pensa donar suport com a candidat. "El nostre objectiu no és reformar Espanya, ens rendim", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tardà ha advertit el líder del PSOE que el procés independentista continuarà "amb totes les conseqüències" i ha dit que es farà "a la catalana", és a dir, "pacíficament i cívicament". De fet, el procés polític català ha centrat la intervenció de Tardà, que ha advertit que si Espanya "reté Catalunya sense el seu consentiment", s'estarà produint una situació de "maltracte i violació de dret".

En aquesta línia, Tardà ha lamentat l'actitud immobilista del govern espanyol, una "actitud conservadora i estúpida per estèril". Per això, el dirigent republicà ha dit que els "demòcrates espanyols" haurien de ser els primers interessats a convocar un referèndum a Catalunya, tot i que ha admès que no pensa que aquesta oferta pugui arribar aviat. De fet, Tardà ha carregat contra la "gran contradicció" de Sánchez d'abanderar "el progrés i la justícia" però en canvi, qualificar de "desafiament" les aspiracions independentistes dels catalans, una actitud que ha dit que "criminalitza" els resultats electorals del 27-S i tracta els dos milions de catalans que van votar independència com a "subjectes d'un motí sediciós". "Ens empresonaran a tots?", li ha etzibat.

"Com es pot presentar com a progressista i regeneracionista si segueix l'estela d'un partit que va néixer a partir d'un ministre de Franco [Fraga Iribarne] i d'un altre que va néixer per carregar-se el sistema escolar català després de decennis de genocidi lingüístic?", li ha preguntat a Sánchez, en relació al PP i a Ciutadans. Les proclames de Tardà a favor d'un referèndum han estat molt aplaudides des de la bancada de Democràcia i Llibertat i també la de Podem.

El desencís de Catalunya vers l'Estat

Tardà ha repassat alguns dels moments que més han tensat les relacions entre Catalunya i Espanya en els últims temps, des de la Transició fins a la sentència de l'Estatut, el 2010, que ha qualificat de "cop d'estat". Tot plegat per acabar afirmant que Catalunya "està vacunada" davant les propostes "mínimament federalitzants" que puguin arribar per part d'Espanya.

A més, ha criticat el PSOE i el PP per afirmar que a Catalunya "hi ha fractura". "No en té ni idea!"

Sánchez veu "molt difícil" entendre's amb ERC: "Només volen trencar i fracturar"

En el torn de rèplica, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha reconegut que és "molt difícil" entendre's amb ERC perquè és un partit que "no vol construir ponts, ni dialogar, ni reformar", sinó que "només vol trencar i fracturar Catalunya i Espanya" i li ha demanat que no "banalitzi" amb els termes "cop d'estat" i "genocidi".

Sánchez ha garantit que el PSOE mai donarà suport a una iniciativa que "pugui trencar la sobirania nacional", en referència a un referèndum d'autodeterminació. Una vegada més, el líder socialista ha fet una crida a trobar un "nou marc de relacions" entre Catalunya i Espanya, que passi per una reforma constitucional que reconegui la "singularitat i identitat" de Catalunya.

stats