CANVI DE CICLE
Política 02/05/2014

'The Economist' lamenta que Espanya "està fracassant" a l'hora de gestionar la crisi amb Catalunya

El setmanari britànic advoca pel diàleg i remarca que Rajoy "podria convocar el referèndum", però el PP "no hi està interessat"

Acn
2 min
Imatge de l'article del 'The Economist'

LondresEl setmanari britànic 'The Economist' assegura que el fet que president de la Generalitat, Artur Mas, i el president espanyol, Mariano Rajoy, "s'evitessin l'un a l'altre" a Barcelona el 24 d'abril demostra "com Espanya està fracassant a l'hora de gestionar un dels seus problemes més espinosos". El rotatiu defensa que Mas "està empès per forces fora del seu control" i Rajoy "sembla esperar que la lenta recuperació econòmica faci desaparèixer el problema". Segons 'The Economist', el líder del PP "podria convocar un referèndum ell mateix, però el seu partit no hi està interessat". El setmanari creu que l'escenari més probable són unes plebiscitàries, tot i que creu que Rajoy i Mas "haurien de parlar".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'article de 'The Economist' cita l'ANC, que, segons diu, "amenaça amb la desobediència civil i una declaració unilateral d'independència". A més, assenyala que "els centralistes" més radicals a Espanya demanen a Rajoy que "suspengui l'autonomia de Catalunya i prengui control directe de la situació".

El setmanari parla de "signes preocupants" als carrers, i cita en concret "la invasió violenta d'espanyols d'extrema dreta a un centre cultural català a Madrid el setembre" i "el cop al líder socialista, Pere Navarro, per part d'una dona enfadada". 'The Economist' recull paraules de Navarro, que diu que "la tensió està empitjorant".

El rotatiu anglès assenyala que hi ha "dos partits que ofereixen" una tercera via, Unió Democràtica, de qui assegura que vol "una solució basada en una confederació que mantindria a Espanya unida i permetria als catalans dir que són sobirans", i el PSC, que defensa, diu 'The Economist', "el dret a l'autodeterminació si té l'aprovació de Madrid" i una "solució federal". "Però això necessitaria un canvi constitucional que requereix suport del PP", matisa el setmanari.

"Una idea més immediata és que el senyor Mas i el senyor Rajoy haurien de parlar. Però sembla improbable que passi fins després de les eleccions europees aquest mes. El xoc de trens és més proper", avisa 'The Economist'.

stats