ACCIDENT MILITAR
Política 27/01/2015

Tragèdia a Albacete pel sinistre d’un caça grec

Almenys deu morts, dos grecs i vuit francesos, en estavellar-se un F-16 de l’OTAN mentre s’enlairava

Ara
2 min
AL DAMUNT DE SIS AVIONS L’F-16 grec va caure sobre els avions de l’OTAN i va provocar un gran incendi.

MadridEra un quart de quatre de la tarda quan un F-16 d’origen grec començava a enlairar-se a la base de Los Llanos a Albacete, que acull cursos de perfeccionament de pilots de l’OTAN. El caça no va arribar a guanyar altura i durant la maniobra es va estimbar contra una zona d’aparcament d’avions. Almenys deu persones van morir, dos grecs -els que pilotaven l’F-16- i vuit francesos. Segons va informar el ministeri de Defensa, dinou persones més van resultar ferides en el sinistre, que va provocar un incendi. És l’accident més greu d’un avió militar a l’Estat des del 1984 i el primer en l’escola de formació de l’Aliança Atlàntica.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La policia va acordonar la zona i fins ben entrada la nit encara es podien sentir l’arribada i la sortida de tot tipus de vehicles d’emergències: ambulàncies, helicòpters i, fins i tot, cotxes fúnebres. De la vintena de ferits, la majoria italians -tot i que el govern espanyol no va facilitar ahir a la nit les nacionalitats dels ferits-, set són de gravetat, dels quals cinc es van traslladar a la unitat de grans cremats de La Paz, a Madrid, mentre que la resta es van internar al Complejo Hospitalario de Albacete.

En el pitjor lloc possible

En tractar-se d’un curs de formació de l’OTAN, a la base hi havia pilots i personal de nou estats diferents. El ministre de Defensa, Pedro Morenés, va traslladar-se immediatament fins a la base de Los Llanos, que des del 2009 s’encarrega de formar l’elit de pilots de l’Aliança Atlàntica. Hi va arribar acompanyat també del cap de l’estat major de l’aire, Francisco Javier García Arnaiz. Està previst que durant el dia d’avui hi aterri també el ministre de Defensa francès, Jean-Yves Le Drian, i probablement també la ministra de Defensa italiana, Roberta Pinotti. L’estat major italià va confirmar que nou dels seus militars estan ferits, dos en estat greu. “És una tragèdia que afecta tota la família de l’OTAN”, va apuntar ahir en un comunicat el secretari general de l’Aliança Atlàntica, Jens Stoltenberg.

L’F-16 va caure en el pitjor lloc possible. Quan va estavellar-se contra l’aparcament de l’OTAN, situat al costat de la pista, molts dels avions estacionats tenien els dipòsits de combustible plens i alguns ja estaven, fins i tot, amb els motors engegats. Per això, es va crear un gran incendi i una llarga columna de fum que es podia veure des de quilòmetres lluny de la base. En concret, l’F-16 va impactar contra dos Alpha Jet italians, dos Mirage 2000D i dos Rafale francesos, la qual cosa explica que la majoria de víctimes siguin d’aquestes dues nacionalitats.

Tot va començar “amb una explosió molt forta, molt gran”, van relatar a l’agència Efe testimonis presencials del sinistre. També van detallar que, des d’un primer moment, va ser la policia d’Albacete l’encarregada de la seguretat en l’accés a la base aèria, que comparteix pista amb l’aeroport civil.

stats