POLÍTICA
Política 14/04/2014

Unió creu que "alguna cosa es mou" a Madrid, però insisteix que la consulta és "irrenunciable"

Josep Maria Pelegrí considera que el debat al Congrés del 8 d'abril va tenir un resultat "previsible", però "no innocu". S'obre a negociar una eventual oferta de diàleg que arribi de Madrid, però ha deixat clar que no podrà ser una nova versió del cafè per a tothom

M. Colomer
2 min

Barcelona"El debat del 8 d'abril al Congrés no va ser innocu. Potser va ser previsible, retòric, però no innocu, perquè es va moure alguna cosa". El secretari general d'Unió, Josep Maria Pelegrí, s'ha manifestat així aquest dilluns després de la reunió del comitè de govern d'Unió en què s'ha arribat a la conclusió que "tant PP com PSOE saben que el procés autonòmic és un model esgotat". Això sí, Pelegrí, que ha comparegut acompanyat pel candidat democristià a les europees, Francesc Gambús, ha insistit a considerar "irrenunciable" la consulta, sense concretar en quins termes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per Pelegrí, tant PP com PSOE "saben i veuen que han de fer alguna cosa, que s'han de moure", i ha deixat clar que qualsevol oferta que arribi de Madrid no pot ser una versió renovada del cafè per a tothom. Per ells, el fet que Mariano Rajoy digués que la Constitució es pot reformar indica que ja hi ha moviments que, en tot cas, no es concretaran fins passades les eleccions europees, a mig any just de la consulta. Sigui com sigui, per Unió l'oferta ha de venir de Madrid, i en cap cas pot passar per la renúncia prèvia de la consulta que els partits del catalanisme sobiranista han acordat que es farà el 9 de novembre. Però, i si tota oferta que arribi és un nou finançament, que la llei fixa que ja hauria d'estar en vigor des de l'1 de gener?

"No ens rendirem"

"No ens rendirem ni canviarem consulta per finançament, Són dos camins que poden ser paral·lels", ha deixat clar Pelegrí. Ha esquivat respondre com pot arribar a casar un llarg procés de reforma constitucional amb els escassos set mesos que falten per a la consulta del 9-N. Això sí, ha recordat que quan ha calgut, PSOE i PP s'han posat d'acord en una tarda per modificar la carta magna.

Després que el president de la Generalitat tornés a situar com a possibilitat més probable unes eleccions plebiscitàries en cas que l'estat prohibeixi la consulta, Unió segueix aspirant al fet que la consulta sigui acordada i dins el marc de la legalitat vigent. I recorda que en qualsevol cas, la convocatòria electoral és una prerrogativa exclusiva del president de la Generalitat, que "és qui marca el calendari". "Unió i CiU estem compromesos amb la consulta, que ha de ser mitjançant diàleg i empara legal", ha reiterat Pelegrí.

A més, davant l'informe del Consell Assessor per a la Transició Nacional que conclou que la independència no necessàriament comporta l'expulsió de la UE i que Europa trobarà la via política per resoldre una situació no prevista, Pelegrí ha afirmat que Unió "no contempla la possibilitat que Catalunya surti de la UE". Francesc Gambús també ha apuntat la necessitat de fer de forma "impecable" tots els passos cap a la consulta perquè, arribat el moment, si l'Estat la prohibeix, les institucions catalanes puguin sortir a demanar empara a la UE i a la comunitat internacional.

stats