Política 16/12/2016

Els ajuntaments acompanyen Carme Forcadell

La presidenta del Parlament declara avui al TSJC per haver permès el debat sobre el procés constituent

Jordi Mumbrú / Marc Toro
3 min
Els ajuntaments acompanyen Carme Forcadell

BarcelonaLa presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va rebre ahir al vespre mostres de solidaritat des de desenes de municipis catalans, que van respondre a la crida que havien fet les diferents entitats sobiranistes. A les vuit del vespre, simultàniament i envoltats per autoritats i veïns, els alcaldes de diferents municipis es van concentrar davant de cada ajuntament i van llegir un manifest per reivindicar que Catalunya és un “subjecte polític i sobirà” i en contra de la “judicialització” de la política, situant el referèndum com a “solució” i apostant per una via del diàleg “d’acord amb les majories que neixen de les urnes i configuren i legitimen el Parlament i els plens municipals”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Es jutjarà tot un poble”

La capital catalana, governada per Ada Colau, va ser la ciutat que va concentrar més autoritats. L’alcaldessa va llegir el manifest a la plaça de Sant Jaume i ho va fer acompanyada de regidors municipals, diputats del Parlament de Junts pel Sí, la CUP i CSQP, membres del Govern, com el vicepresident Oriol Junqueras, i representants de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i d’Òmnium Cultural.

Davant de les autoritats, la plaça Sant Jaume es va omplir -amb l’ajuda del gran pessebre que hi ha instal·lat- de ciutadans amb estelades i de crits d’“independència”. “Expressem el nostre suport a tots els càrrecs electes i institucionals que estan amenaçats per la Fiscalia General i l’Advocacia de l’Estat, en més de 400 expedients judicials, per haver exercit legítimament les funcions de representació del poble que les urnes els van conferir”, va llegir Colau, que també va convidar l’Estat a “respectar” el debat sobre la relació entre Catalunya i Espanya i a “participar-hi”.

“Si la presidenta del Parlament és jutjada, amb ella s’estarà jutjant tot un poble”, va llegir l’alcaldessa davant els aplaudiments dels assistents. En declaracions després de la concentració, el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, va celebrar que el “poble de Catalunya” hagués sortit a manifestar-se “en suport a la democràcia i a les institucions, davant d’una situació del tot antidemocràtica” i va demanar “serenor” a la ciutadania, “unitat” als partits i “lleialtat” a totes les forces polítiques al Parlament. Cuixart va assegurar que “centenars de places” es van omplir en solidaritat amb Forcadell.

“L’Estat ha actuat com el rei que va nu del vestit de democràcia”, va criticar Jordi Sànchez, president de l’ANC, que va recordar que, al mateix temps que es jutja Forcadell, s’arxiva la querella contra Fernández Díaz i l’exdirector d’Antifrau. Sànchez va assegurar que “aquest país és imparable”. “Guanyarem la batalla de la democràcia com guanyarem la batalla de la llibertat”, va defensar.

Fins al TSJC, en comitiva

Forcadell està citada a declarar avui a les 9.30 h davant el TSJC com a investigada per desobediència al Tribunal Constitucional (TC) per haver permès el debat i la votació de les conclusions de la comissió d’estudi del procés constituent que obria la porta a una via unilateral cap a la independència. Forcadell, que és la segona autoritat més important de Catalunya, s’enfronta a una possible inhabilitació per ocupar qualsevol càrrec públic. És a dir, en cas de ser condemnada, ja no podria seguir exercint com a presidenta del Parlament.

Segons les previsions, Forcadell arribarà a les vuit del matí al Parlament, on rebrà el suport del president Carles Puigdemont, de Junqueras i de l’expresident Artur Mas. Poc després sortirà de la cambra i anirà a peu fins al TSJC, que està molt a prop, acompanyada pels alcaldes i els diputats del Parlament que s’hi vulguin afegir. Les entitats sobiranistes van aprofitar per demanar ahir als assistents a la concentració que també hi vagin avui.

Una setmana de solidaritat

Les mostres de suport d’ahir dels municipis catalans a Forcadell s’afegeixen a la llarga llista d’actes de solidaritat que durant tota aquesta setmana s’han anat produint des de diferents esferes. Les mostres de suport van arribar, entre d’altres, dels tres expresidents del Parlament, Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert, així com del president de les Corts Valencianes, Enric Morera, que va considerar una “anomalia” democràtica l’enjudiciament de la presidenta Forcadell.

També han arribat mostres de suport des de l’estranger, com la de l’ex primer ministre escocès i diputat de l’SNP a Westminster Alex Salmond o del partit irlandès Sinn Féin.

stats