CAP AL 26-J
Política 04/06/2016

Podem apuntala el dret a decidir per fer el ‘sorpasso’

Domènech demana el vot dels independentistes per forçar el referèndum pactat amb l’Estat

Sara González
3 min
Errejón i Domènech van fer ahir un acte amb representants de les confluències.

BarcelonaEls resultats del 20-D van arrossegar l’espectre polític espanyol a un bloqueig i ara toca desencallar la situació. Aquest és el diagnòstic que fa Podem, que veu en aquesta campanya una nova oportunitat per aconseguir la força que, reconeix, no va tenir per pilotar “el canvi polític”. El partit que lidera Pablo Iglesias ha decidit que és en les confluències territorials on bolcarà tots els esforços per decantar la balança i fer el sorpasso al PSOE. En Comú Podem és el model d’èxit que busquen reproduir al País Valencià, les Illes, Galícia i també a Euskadi tot i anar en solitari. A Catalunya saben que tenen l’estratègia ben apuntalada amb la defensa d’un dret a decidir que entenen que ha sigut la clau del seu triomf.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“La plurinacionalitat i el dret a decidir no ens fan por”, va proclamar el número dos de Podem, Íñigo Errejón, en un acte a Barcelona flanquejat per representants territorials de les confluències. El dirigent de la formació morada, conscient que durant les negociacions per intentar formar govern amb el PSOE es va qüestionar que el referèndum fos una condició sine qua non per a Podem, va defensar que Espanya és una “pàtria construïda de diferents països” i que seran “els pobles i no els de dalt” els que construiran la convivència. En aquest sentit va insistir que les coalicions territorials no són tan sols “una suma d’aliances” sinó “un projecte comú per guanyar la següent dècada”. De fet, Iglesias també va voler apuntalar la defensa del referèndum: “No volem que Catalunya se’n vagi, però som demòcrates”, va dir en una entrevista a TVE.

Un manifest de reclam

Errejón va reconèixer que és en territoris com Catalunya on es juguen els diputats clau per poder bastir “un govern a la valenciana o a la barcelonesa” i va fer una crida a revalidar la victòria de Xavier Domènech, que encarna l’aspiració que tenen la resta de coalicions vinculades a Podem. De fet, En Comú Podem busca, de nou, capitalitzar part del vot independentista d’esquerres que considera que el van empènyer a guanyar les eleccions. Amb aquest objectiu un grup d’independentistes vinculats a Podem, ICV i EUiA i també independents van fer públic ahir un manifest en el qual asseguren que perquè hi hagi un “canvi real” cal que Catalunya assoleixi “un estat propi, una república lliure, social, ecològica i independent”. Tota una estratègia que busca en bona part seduir el votant de la CUP -que no es presenta al 26-J- que no vol votar ERC per la seva aliança amb CDC al Parlament.

Justament Domènech va carregar contra l’ús que, al seu parer, han fet els convergents del procés sobiranista. Va lamentar que, mentre “s’omplien la boca de la paraula Catalunya”, van aprovar al Congrés les reformes laborals tant del PP com del PSOE i la llei d’estabilitat pressupostària que ha permès les retallades en sanitat i educació. “La pàtria no es defensa així”, va etzibar Domènech.

Nagua Alba (Euskadi), Laura Camargo (Balears), Mireia Mollà (País Valencià) i Antón Sánchez (Galícia) van ser els representants territorials que ahir van clamar conjuntament amb Errejón i Domènech una victòria per fer fora al PP. La defensa del dret a ser reconeguts com a nació i la lluita contra la corrupció van ser els dos leitmotivsdel míting. Els dos punts dèbils per atacar el bipartidisme.

stats