Política 27/04/2017

El fiscal veu Ferrusola com la primera titular dels comptes a Andorra

L’expresident és “el factor comú” dels Pujol, segons el ministeri públic

Manuel Altozano
2 min
Jordi Pujol Soley i Marta Ferrusola durant l'escorcoll a la casa del president Jordi Pujol. PERE VIRGILI / DIARI ARA

MadridMarta Ferrusola, la dona de l’expresident Jordi Pujol, va ser qui va repartir la fortuna del clan familiar evadida a Andorra entre els comptes dels seus fills. Així ho assegura la fiscalia en l’informe enviat al jutge José de la Mata dilluns i que va servir per justificar els escorcolls dels seus domicilis, duts a terme per la policia dimecres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De la Mata va refusar reiteradament les peticions d’Anticorrupció d’entrar als immobles de l’expresident i la seva dona. Els fiscals Belén Suárez i Fernando Bermejo l’hi havien reclamat des del 22 d’octubre del 2015, quan es va sol·licitar la imputació del matrimoni per frau fiscal i blanqueig de capitals, una imputació que el jutge va acordar.

En els seus escrits, el ministeri públic recordava que negar-se a fer aquests escorcolls “suposaria un enorme perjudici per a les investigacions i per a l’esclariment dels fets, perquè si no es fes es podrien destruir proves essencials per a la investigació”. La fiscalia també assenyalava Jordi Pujol Soley com “el factor comú” de tots els imputats en el cas.

La policia ja havia estat al domicili del matrimoni Pujol, a la ronda General Mitre de Barcelona, l’octubre del 2015, després de la primera petició de la fiscalia. No obstant, l’escorcoll es va centrar en l’habitació del seu fill Jordi, que s’estava a casa dels seus pares per una lesió. Dimecres les investigacions van ser a tot el domicili, a la casa familiar de Queralbs i al pis i al despatx de Jordi Pujol Ferrusola, a la presó des de dilluns.

El que ha fet canviar d’opinió De la Mata, que va ordenar els escorcolls, és una nova bateria de documents aportada per la fiscalia. En un d’aquests documents, el “full de sol·licitud d’operacions en comptes”, hi ha una menció manuscrita que, segons Anticorrupció, “permet considerar que pot ser atribuïda a la investigada Marta Ferrusola la disposició de fons de la família Pujol Ferrusola”. L’esposa de l’expresident seria la que els va moure “fins a la data en què es va procedir a l’obertura de comptes”.

La interlocutòria recorda també que la documentació enviada per Andorra assenyala l’expresident com el veritable propietari d’un compte andorrà obert el 2000 per Jordi Pujol Ferrusola, el primogènit, i també que Pujol pare va demanar al banc que, en cas que morís, els diners fossin de la seva dona.

Fundació pantalla

Sobre Marta Ferrusola l’escrit també reitera que va posar els seus comptes de la Banca Privada d’Andorra (BPA) a nom de la fundació pantalla Kopeland, radicada a Panamà i propietat del seu fill Jordi, per assolir “un nivell més d’opacitat”. A finals del 2014 el clan va tancar la fundació i Ferrusola va enviar els fons a la filial espanyola de la BPA, el Banc de Madrid, per regularitzar-ho amb Hisenda.

stats