Política 10/08/2017

La CUP torna a “escombrar” Mas

L’esquerra independentista completa la campanya pel sí amb un polèmic cartell d’inspiració soviètica

Ot Serra
4 min
Anna Gabriel, en la presentació de la campanya unitària de l'esquerra independentista pel referèndum

BarcelonaUna dona fa fora dels Països Catalans a cops d’escombra Artur Mas, Jordi Pujol, José María Aznar, Mariano Rajoy, el rei Felip VI, Rouco Varela, Florentino Pérez i Ana Botín (Banco Santander), entre d’altres. Aquest provocatiu cartell d’inspiració bolxevic amb què la CUP i altres grups de l’esquerra independentista -Arran, Endavant, SEPC, Alerta Solidària i la Coordinadora Obrera Sindical- se sumen a les diferents campanyes pel sí al referèndum no ha agradat gens al PDECat. La presència de l’expresident de la Generalitat al costat de la resta de personatges va provocar ahir una resposta sense eufemismes del número dos del Partit Demòcrata -del qual Mas és president-, el coordinador d’organització, David Bonvehí, en una piulada a Twitter: “Posar en el mateix sac Mas i Rajoy és miserable. Un, condemnat per demòcrata; l’altre, el cap d’un Estat que persegueix per les idees. Feu pena”. Bonvehí evidenciava així l’enèsima topada entre dos actors de l’independentisme que només van agafats de la mà en el camí cap a l’1 d’octubre, però que ideològicament els separa un abisme. Un abisme encara més gran és el que hi ha entre el PP i la CUP, i el líder popular català, Xavier García Albiol, també va reaccionar contundentment: “El feixisme de la CUP al natural. Qui no pensa com ells, fora! També ens posareu un braçalet? Sou una vergonya”.

Cartell de la campanya de l'esquerra independentista 'Escombrem-los'

En el cas de la irritació del PDECat amb el cartell que escombra Artur Mas dels Països Catalans -amb les paraules Eurovegas i Cas Palau pintades a l’esquena- plou sobre mullat. Després dels mesos de tensió entre les dues formacions posteriors al 27-S perquè els cupaires es negaven a investir Mas com a president, quan van aconseguir que aquest fes el pas al costat, el diputat Benet Salellas va pronunciar la famosa frase: “Hem enviat Mas a la paperera de la història”. Dues metàfores molt similars i amb el mateix protagonista.

Aquella ferida va costar molt de cicatritzar, i més quan el 2016 la CUP es va negar a aprovar els pressupostos del Govern, però des de la qüestió de confiança de Carles Puigdemont, quan es va fixar el referèndum a l’horitzó, les picabaralles constants entre els dos sectors havien quedat molt esmorteïdes. Fa unes setmanes, però, han revifat amb les accions d’organitzacions vinculades a la CUP contra el sector turístic, que han provocat que el Govern es personi com a acusació particular a la causa contra Arran per l’atac al Bus Turístic de Barcelona, a part de múltiples retrets creuats.

Lenin com a model

Cartell en què apareix Lenin escombrant els seus adversaris

Anna Gabriel, diputada de la CUP, va explicar ahir durant la presentació de la campanya davant la Cambra de Comerç de Barcelona -un escenari que no era neutre- què vol representar el cartell: “És una dona que es guanya la vida escombrant les estructures del capitalisme i el patriarcat”. Ni Gabriel ni cap altre membre de la CUP hi va fer referència, però les xarxes socials de seguida van recordar d’on havien tret els anticapitalistes la inspiració pel cartell: la Revolució Russa. Fa cent anys la propaganda bolxevic va elaborar un cartell quasi idèntic en què apareix Vladímir Ilitx Uliànov, Lenin, amb una escombra fent fora del planeta un clergue ortodox, dos reis i un home ric que representa el capitalisme sota la frase: “El camarada Lenin neteja el món de porqueria”. Des del PDECat també van criticar la CUP precisament per aquesta referència al règim soviètic. “En nom del comunisme s’han fet moltes barbaritats en la història de la humanitat... quin fracàs inspirar-se en un model fallit i totalitari!”, va piular Marta Pascal, coordinadora general del partit.

Crida a la desobediència

A parer de l'esquerra independentista, cal no amagar que per avançar cap a la independència caldrà fer ús de la desobediència i esquivar l'ordenament jurídic espanyol. "No és cert que el procés d'independència no serà conflictiu i que es passarà de la llei a la llei", ha asseverat Ampurdanès, que ha fet una crida a "desobeir les lleis injustes".

La campanya de les diferents organitzacions de l'esquerra independentista conviurà paral·lelament amb la que ja va començar la CUP el 22 de juny a Sant Andreu i que porta per lema 'Sí, viure vol dir prendre el partit', orientada a seduir els votants dels comuns. També, Arran ja fa setmanes que va iniciar les seves accions pel 'sí' al referèndum. Primer, amb l'entrada a la seu del PP i després, arrencant els senyals fronterers que delimiten Catalunya amb l'estat espanyol, Andorra o França per reivindicar la unitat dels Països Catalans.

Gabriel respon a Rajoy

D'altra banda, Gabriel, ha respost amb contundència a les acusacions que últimament el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha fet a la formació anticapitalista i a les organitzacions que li donen suport. "Sorprendria que Rajoy fes formulacions intel·ligents en algun moment", ha etzibat Gabriel, preguntada per les declaracions de Rajoy, que va afirmar que la CUP representava la "gent més extremista i radical que hi havia hagut a Espanya en desenes d'anys".

També ha carregat contra la CUP la líder del PSC al Congrés, Meritxell Batet, que ha lamentat que la Generalitat estigui "segrestada" pel partit anticapitalista. Un escenari, ha assenyalat la dirigent socialista, que porta el Govern a estar "instal·lat en la desobediència".

stats