Política 05/04/2013

El fiscal creu que la infanta rep un "tracte discriminatori" perquè els indicis per imputar-la són "inconsistents"

Pedro Horrach presenta el recurs contra la imputació de la filla del rei i diu que no ha rebut pressions de Madrid

Enric Borràs Abelló
3 min
El jutge Horrach surt de la Fiscalia / EFE

PalmaEl Fiscal Anticorrupció creu que la infanta Cristina rep "un tracte discriminatori" per la seva imputació pel cas Nóos. Així ho recull Pedro Horrach en el recurs [document en pdf] que ha presentat a l'Audiència de Palma contra la imputació del jutge Castro. El text assegura que els indicis són "inconsistents" i demana al jutge que suspengui la citació a la filla del rei.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Perdro Horrach s'ha dirigit personalment als jutjats per presentar el recurs. En arribar a l'Audiència, el fiscal ha insistit que no ha rebut pressions de Madrid, que el recurs entra "dins la normalitat" i que no s'ha distanciat del jutge Castro. "No hi ha distanciament, simplement una diferència jurídica" amb el jutge. "Res més", ha afegit. Davant la pregunta de si ha rebut alguna mena de pressió des de Madrid, el fiscal ha respost que "no, cap".

El fiscal creu que la imputació "a una persona de fets que a priori no presenten trets delictius suposa, si més no, un tracte discriminatori". Horrach troba que els indicis que han aparegut fins ara constitueixen "meres circumstàncies innòcues, inconsistents i equívoques, en alguns casos, o meres sospites personals, en altres", sobre les quals "no pot inferir indiciàriament participació en conductes reprotxables penalment".

Diu Pedro Horrach: "De tota la intensa activitat investigadora, únicament ha pogut extreure el fet inqüestionable que Cristina de Borbó i Grècia figurava com a vocal de l'Instituto Nóos, que el seu nom apareixia reflectit al fullet publicitari d'aquest i que ostentava participacions socials de l'entitat mercantil AIZOON SL".

I continua: "Efectivament, la interlocutòria que s'impugna es basa essencialment en els mateixos fets que va exposar l'Acusació Popular per sol·licitar la imputació, i que van ser desestimats per inconsistents i febles tant pel jutge instructor [març del 2012] com per l'Audiència Provincial [juliol del 2012]. No arriba aquest fiscal a comprendre per què només uns mesos més tard s'apel·la als mateixos fets i dades per sustentar la conclusió contrària".

Conclou el fiscal: "La interlocutòria de data 3 abril 2013 objecte del present recurs, ni realitza relat de fets ni valoració incriminatòria concreta, ni refereix l'instructor quina norma del codi penal presumptament s'infringeix. Si els indicis acumulats al llarg d'aquesta extensa investigació no tenen entitat penal, no se sospita el sentit que té la seva citació en qualitat d'imputada".

Horrach ha arribat al voltant de les 10.45 hores al jutjat d'instrucció número 3 de Palma per presentar personalment el seu recurs d'apel·lació contra la decisió del magistrat d'imputar la infanta.

L'Audiència ja va rebutjar un recurs per imputar la infanta

Tal com recorda el fiscal en el recurs presentat aquest divendres, l'Audiència de Palma ja va decidir sobre un recurs d'apel·lació que va plantejar el sindicat Manos Limpias contra la interlocutòria del jutge del 5 de març del 2012 en què va rebutjar imputar la infanta Cristina. La interlocutòria en què l'Audiència Provincial va rebutjar que se cités la duquessa de Palma va ser dictada el 12 de juliol del 2012, quatre mesos després que el jutge desestimés imputar.

Què passarà ara

Un cop presentat el recurs, el titular del jutjat d'instrucció número 3 ha de traslladar-lo a les parts personades en la causa perquè puguin presentar al·legacions, abans de remetre'l a l'Audiència. Transcorregut el termini que fixi el jutge per a aquestes al·legacions –que sol ser de 3, 5 o 10 dies–, es donarà trasllat a l'Audiència de Palma, on serà la secció segona l'encarregada de resoldre el recurs. Un cop es doni trasllat del recurs a l'Audiència, es formarà un tribunal i es designarà un ponent. A partir d'aquí, previsiblement es fixarà una data per a una vista a porta tancada, amb assistència de la Fiscalia i les altres parts personades, per resoldre el recurs contra la citació de la infanta.

Arran del recurs presentat pel fiscal, el jutge José Castro estudia ajornar la citació de la infanta Cristina, prevista en principi per al 27 d'abril, per donar temps a l'Audiència de Palma perquè tramiti l'apel·lació. Segons han explicat fonts jurídiques, el jutge pot seguir amb el tràmit habitual del recurs d'apel·lació, sense prendre cap altra decisió, o també pot optar per acordar d'ofici paralitzar la citació. Aquesta última opció garantiria que donés temps a resoldre el recurs.

stats