Política 16/05/2017

El Govern acorda no personar-se contra CDC i esperar la sentència del cas Palau per exigir responsabilitats

Munté afirma que la decisió s'ha pres per unanimitat i acusa Colau d'actuar de forma "poc transparent i honesta"

Gerard Pruna
2 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, la consellera de la Presidència, Neus Munté, i el conseller de Cultura, Santi Vila

BarcelonaMalgrat les discrepàncies exhibides ahir entre el PDECat i ERC i la pressió de l'Ajuntament, la Generalitat no canviarà la seva opinió i el Consorci del Palau de la Música no es personarà contra CDC. Segons ha explicat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, la reunió del consell executiu d'aquest dimarts ha acordat "per unanimitat" mantenir la posició que la Generalitat va mostrar en la reunió del Consorci de divendres passat i que es va imposar –gràcies a l'absència dels representants de l'Estat– a la tesi de l'Ajuntament de Barcelona, partidari que les conclusions definitives de la defensa del Consorci incloguessin una acusació contra CDC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i no personar-se ara contra CDC, l'executiu català ha acordat esperar que hi hagi una sentència ferma abans de prendre mesures. Aleshores, ha dit Munté, la Generalitat reclamarà "fins a l'últim euro i davant de qui sigui". La Generalitat defensa que, en cas que la sentència provi la tesi dels pèrits d'Hisenda que 6,6 milions de Ferrovial al Palau van anar a parar a CDC, la institució podrà recuperar els diners encara que no s'hagi personat contra CDC. Una tesi que l'Ajuntament no comparteix, ja que avisa que si el Consorci no canvia d'opinió, aquests diners anirien a parar a l'Estat.

Més enllà de la tensió entre socis de Govern, el debat ha deixat malmeses les relacions entre la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona. En roda de premsa, la portaveu del Govern ha criticat el paper que ha jugat l'alcaldessa, Ada Colau, en tot aquest debat i l'ha acusat de no actuar de forma "transparent i honesta".

En concret, Munté ha retret a Colau que enviés la carta al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, demanant una nova reunió del Consorci després d'haver-la filtrat als mitjans de comunicació. Segons la consellera, aquesta no és la forma correcta d'actuar. A més, ha recordat que Colau, en tant que vicepresidenta del Consorci –el president és Puigdemont–, té capacitat per convocar ella mateixa la reunió, sempre que ho demani amb cinc dies d'antelació. Tanmateix, l'Ajuntament volia la reunió per a avui mateix, tenint en compte que demà les parts del judici del cas Palau comencen a elevar a definitives les seves conclusions.

Fotografia de suport a Santi Vila

Com gairebé sempre que la reunió del consell executiu ve marcada per alguna polèmica, la foto de l'arribada dels consellers a la Sala Tàpies amaga missatge. Aquest dimarts, amb el xoc entre ERC i el PDECat pel paper de la Generalitat al Consorci del Palau de la Música, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la consellera de la Presidència, Neus Munté, han volgut acompanyar el conseller de Cultura, Santi Vila, a la reunió.

Vila va ser l'objecte de crítica per part d'ERC, que va responsabilitzar el conseller del fet que la Generalitat fes valer la seva majoria al Consorci del Palau de la Música –afavorida per l’absència de representants de l’Estat– per mantenir la decisió de no inculpar CDC en el cas Palau, una mesura que els republicans no comparteixen.

stats