Política 21/04/2014

El 46% dels espanyols són partidaris de suspendre l'autonomia de Catalunya si hi ha consulta

Una enquesta d''El Mundo' destaca que un de cada dos espanyols es mostra convençut que el Govern convocarà la consulta, tot i l'oposició de Madrid

Ara
1 min
Jordi Turull, Marta Rovira i Joan Hererra, es miren Mariano Rajoy, a la tribuna d'oradors, durant el debat al Congrés sobre la consulta / ALBERTO DI LOLLI

BarcelonaL'oposició frontal a la celebració de la consulta sobre l'estat propi a Catalunya és gairebé omnipresent en el panorama polític i mediàtic espanyol. Però, tot i la pràctica unanimitat del discurs de partits polítics i mitjans de comunicació contra la voluntat del Parlament i el Govern catalans, només un 46% d'espanyols són partidaris de suspendre l'autonomia catalana si es convoca la consulta sense l'autorització de Madrid. La dada la publica aquest dilluns en un sondeig el diari 'El Mundo', un dels mitjans que més ataquen la consulta i el president Mas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons l'enquesta, la meitat dels espanyols creuen que el president Mas convocarà la consulta, tot i l'oposició frontal de l'executiu de Rajoy. Un 70% creuen que, quan arribi el moment, el que hauria de fer l'executiu espanyol és recórrer al Tribunal Constitucional; el 19% són partidaris de permetre-la, tot i haver estat convocada sense permís.

Si finalment, tot i la prohibició del govern espanyol i del Tribunal Constitucional Catalunya, tira endavant la consulta, un 46,4% demanen la suspensió de l'autonomia catalana, mentre que un 37,6% no és partidari d'adoptar aquesta mesura. Només nou punts de diferència, doncs, malgrat la intensa campanya política i periodística en contra de la possibilitat que els catalans decideixin el futur del país a les urnes.

Aquesta diferència també es posa de manifest quan es demana als votants que valorin la postura del president espanyol davant el que a Madrid es considera "repte sobiranista". La majoria, un 36,9%, creuen que Rajoy hauria de tenir una posició més ferma, però un 27,3% consideren que hauria de ser més "receptiva".

stats