Política 08/04/2016

Podem consultarà a les bases si "volen un govern basat en el pacte Rivera-Sánchez"

La votació serà del 14 al 16 d'abril i els resultats se sabran el dia 18. També preguntaran si estan d'acord amb la proposta de govern a la valenciana d'Iglesias

Mariona Ferrer I Fornells
2 min

MadridPodem preguntarà als seus gairebé 400.000 inscrits si volen la formació d'un govern basat en el pacte entre Pedro Sánchez i Albert Rivera. El líder del partit morat, Pablo Iglesias, ho ha anunciat aquest divendres en roda de premsa des del Congrés després de constatar dijous a la tarda que PSOE i C's li "van dir que no" a qualsevol possibilitat d'entesa en la reunió a tres celebrada a la cambra baixa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La votació serà del 14 al 16 d'abril i els resultats se sabran el dia 18. Les preguntes de la consulta telemàtica seran les següents:

  1. Vols un govern basat en el pacte Rivera-Sánchez?
  2. Estàs d'acord amb la proposta de govern del canvi que defensen Podem, En Comú Podem i En Marea?

El triple efecte de la consulta d'Iglesias a les bases

"El que diguin les bases de Podem és un mandat clar", ha assegurat Iglesias. "Si diuen que hem de donar suport a un govern Sánchez-Rivera ho haurem d'acceptar", ha afegit. La segona pregunta, segons el líder del partit morat, és per constatar si l'estratègia ha estat correcta fins ara.

Segons Iglesias, Sánchez està "segrestat" per l'acord C's i no està disposat a anar més enllà de fer "retocs" a aquest pacte. Podem ha assegurat que en la reunió, els socialistes van "deixar clar" que no compten amb la possibilitat d'un govern proporcional i "C's es va manifestar contrari a qualsevol decisió de presència de Podem". "Les nostres propostes de cessió van ser rebudes amb immobilisme. En vam sortir molt decebuts", ha afegit Iglesias.

Gran coalició o govern d'esquerres

Per Podem, ara mateix només hi ha dues opcions sobre la taula: o gran coalició o un govern d'esquerres. Iglesias ha acusat d'"immobilisme" tant PSOE com C's, i recorda que ells han presentat "cessions". De fet, repta Sánchez a preguntar també a les seves bases si estan d'acord amb la formació d'un govern d'esquerres.

Sobre el PSC: "Tant de bo hi hagués molts més socialistes com Iceta"

El partit morat va presentar dijous un document amb 20 "cessions" o propostes per intentar un acord de govern. Una era sobre el dret a decidir, però en lloc de defensar explícitament el referèndum, aquesta vegada traslladava aquesta cessió a un acord entre el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, i el del PSC, Miquel Iceta. Tant Domènech com Iceta es van reunir ahir al vespre en secret a Barcelona per explorar aquesta via.

"Va ser una reunió molt profitosa [...]. Tant de bo hi hagués molts més socialistes com Miquel Iceta que han demostrat una gran capacitat de diàleg. "El futur de Catalunya dependrà en gran mesura d'En Comú Podem i del PSC", ha afegit flanquejat per Domènech i Íñigo Errejón. Iglesias ha comparegut en roda de premsa acompanyat de tota la cúpula del partit. Ahir no va fer cap declaració un cop acabada la reunió perquè, considera, els calia "meditar" sobre el que havia passat.

El líder de Podem ha insistit que el referèndum no s'ha convertit en cap escull en les negociacions i que ahir el desacord va ser sobre temes econòmics, buscant que Catalunya no es converteixi en el principal escull entre el PSOE i la formació morada.

stats