Política 26/07/2017

Un informe del Govern entregat al jutge del 3% detalla irregularitats en adjudicacions durant el mandat de Mas

Segons aquest informe, que publica 'El Periódico', es parla de "subjectivitat" i "absència de criteris" a l'hora d'adjudicar els concursos d'obra pública

Ara
2 min
Infraestructures.cat ultima una tisorada als sous dels directius per complir la llei

BarcelonaUn informe oficial elaborat per Infraestructures.cat, empresa pública del Govern (antiga GISA), detalla nombroses irregularitats amb les adjudicacions d'obra pública durant l'etapa del mandat d'Artur Mas, entre el 2011 i el 2015. Aquest informe, publicat per 'El Periódico', va ser entregat al jutge del cas 3% al febrer d'aquest any,tot i que el mes de març del 2016 ja es va enviar una petita part de l'informe, que es va tancar a l'octubre. Aquest informe del Govern, elaborat després de l'arribada d'Oriol Junqueras al departament d'Economia, va ser remès al Jutjat d'Instrucció 1 del Vendrell que investiga presumptes cobraments de comissions a canvi d'adjudicacions per part de CDC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El document conclou que en expedients analitzats "el factor d'interpretació qualitativa del currículum tenia massa pes i podia condicionar en molts casos l'adjudicació amb una certa subjectivitat". "La mescla de subjectivitat i d'absència de criteris concrets proporciona un marge de discrecionalitat suficientment important per decidir sobre l'adjudicació", encara que, en analitzar els adjudicataris, es constata que no sortien sempre beneficiades les mateixes sinó que totes ho eren per igual.

L'informe detalla un seguit d'anomalies en la tramitació de les licitacions d'obres públiques, des de "alteracions" en els processos de licitació fins a l'existència d'informes insuficients i la possible "subjectivitat" a l'hora d'avaluar les propostes, en valorar més la oferta tècnica que l'econòmica. El dictamen assenyala que en els casos més antics "els informes justificatius són molt poc detallats", els criteris emprats "no són públics" i les indicacions del plec de base "no acaben de concretar el que realment es valora".

L'anàlisi detecta un procés d'homologació que, si bé és legal, "no deixa de ser una alteració de les ofertes amb efectes sobre tercers". En aquest sentit, l'informe conclou que "no és possible saber com i a qui són imputables els canvis que s'observen en alguns expedients i, el que és més important, l'informe justificatiu final no aporta l'argumentació suficient sobre les puntuacions finals ni sobre els possibles canvis produïts. En tots els expedients analitzats els informes justificatius es consideren insuficients ".

A tall d'exemple, en una de les licitacions analitzades, la revisió de la puntuació fa que una empresa que opta a un determinat concurs passi curiosament de la quarta i última posició a l'empat amb la primera, que baixa al seu torn 3,5 punts. Un altre cas que aixeca dubtes és el d'una firma que ocupa el lloc 25 en valoració tècnica i que creix deu punts mentre la resta veu afectada a la baixa la seva puntuació.

L'informe recomana que l'assessoria jurídica del departament supervisi les instruccions de contractació aplicables, realitzi una auditoria del sistema informàtic per validar el sistema de gestió d'expedients de contractació, adapti més els plecs a cada tipologia d'obra i projecte licitat, mantingui i ampliï el procediment de taules separades per a la valoració d'ofertes tècniques i econòmiques i faci auditories periòdiques, entre d'altres punts. Des de l'arribada d'ERC al departament d'Economia, "només en un 1% de les adjudicacions s'ha canviat la puntuació", segons revelen fonts de la conselleria.

stats