Política 02/10/2017

Podem demana per carta a Juncker que sancioni Espanya per vulnerar drets durant l'1-O

Rebutgen aplicar el 155 en cas de DUI però demanen que si es es fa no es vulnerin drets fonamentals

Júlia Manresa
2 min
Pablo Echenique i Pablo Iglesias aquest dilluns durant la roda de premsa posterior a la reunió del consell de coordinació a la seu del partit. EFE

MadridPodem també ha apel·lat directament a les institucions europees. Els seus cinc eurodiputats han enviat una carta al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, en què l'insten a posar en marxa l'article 7 de la carta de la Unió Europea per examinar si el govern espanyol ha comès "una violació greu" de l'estat de dret per frenar el referèndum de l'1-O.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la roda de premsa posterior al consell de coordinació del partit, Pablo Echenique ha dit que Rajoy "està inhabilitat" per solucionar la situació a Catalunya, ha volgut ressaltar que la Comissió Europea ja ha condemnat la violència durant la jornada d'ahir i ha recordat que diversos líders polítics internacionals s'hi van posicionar públicament en contra. Echenique ha condemnat durament la repressió violenta d'aquest diumenge, 1 d'octubre, i ha volgut enviar una mostra d'afecte a tots els ferits.

A la carta que han presentat els seus eurodiputats diuen que el govern de Mariano Rajoy ha erosionat "els valors essencials de la Unió Europea establerts a l'article 2 del Tractat de la UE" i, per això, els insta a estudiar la posada en marxa de l'article 7 del mateix tractat. "Les imatges de la policia reprimint violentament els ciutadans que busquen expressar la seva opinió sobre la independència de Catalunya s'estan veient a tot el món i estan provocant una condemna generalitzada", critiquen a la carta, i hi afegeixen que "la gestió del conflicte català per part del govern espanyol és inapropiada per a un estat membre de la UE".

La resposta a la DUI

Davant la possible declaració unilateral d'independència, Podem ha recordat que no comparteixen aquest full de ruta ni aquesta decisió sinó que la seva proposta és aconseguir un referèndum pactat i vinculant. Si hi ha una declaració unilateral d'independència, però, Podem s'ha mostrat en contra d'aplicar el 155. Tot i això, han demanat a l'executiu que si pren aquesta decisió que "com a mínim no agredeixin la població, no violin els drets de la gent, no intervinguin impremtes i no hi hagi presos polítics".

Echenique ha recordat que les divergències entre el PDECat i Podem són visibles, però ha recordat que "no és equiparable tramitar una llei del referèndum amb enviar milers de policies i guàrdies civils amb ordres de fer servir la violència contra la gent cívica i pacífica que es manifesta a Catalunya". Segons Echenique això és precisament el que inhabilita Rajoy per resoldre aquest conflicte: "No es poden causar 800 ferits i després erigir-se com a veu del diàleg".

Crítiques al paper del PSOE

D'altra banda, la roda de premsa de Podem s'ha centrat en Catalunya però també a fer una extensa crítica al paper del PSOE. Echenique s'ha mostrat "decepcionat" pel paper que està jugant aquest partit i l'ha instat a pronunciar-se i sumar-se al seu posicionament per "fer fora" Rajoy del govern espanyol. Echenique ha assegurat que la resposta del govern espanyol ha sigut "en clau partidista" per "protegir el búnquer del PP" i ha carregat contra la complicitat d'un PSOE que espera que sigui el mateix causant del conflicte el que el resolgui.

Per això, l'altra portaveu del partit, Noelia Vera, ha explicat que no reconeix el Pedro Sánchez que va guanyar les primàries, l'ha qualificat de "titella" de Susana Díaz i ha reiterat que el seu objectiu és fer fora Rajoy del govern.

stats