CORRUPCIÓ
Política 22/04/2015

La llista dels acollits a l'amnistia fiscal és "la repera patatera", segons el cap de l'Agència Tributària

El director general de l'organisme, Santiago Menéndez, es mostra contrari a publica els noms en la seva compareixença al Congrés però no s'està de comentar les dades. Els espanyols tenen 24.000 milions a Suïssa i Andorra

i
Joan Rusiñol
3 min
L’oposició va retreure al director de l’Agència Tributària, Santiago Menéndez, que fos ell i no pas  el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, qui comparegués ahir al Congrés.

MadridEl director general de l’Agència Tributària, Santiago Ménendez, va posar xifres ahir a una realitat que, quan es confronta amb la duresa de la crisi, es fa indigerible. Els espanyols han declarat tenir 20.000 milions en rendes i patrimoni a Suïssa i 4.000 més a Andorra, segons les dades declarades a Hisenda en l’exercici 2013 de béns a l’exterior.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’anomenat model 720 obliga els contribuents a informar dels diners que són fora de les fronteres espanyoles. De fet, aquesta mesura és la que va motivar la investigació a l’exvicepresident espanyol Rodrigo Rato, ja que l’administració pública va detectar contradiccions i incongruències entre el que havia regularitzat a través de l’amnistia fiscal del 2012 i els actius a l’estranger. Ahir Menéndez, en una compareixença al Congrés, va esquivar donar detalls sobre les presumptes irregularitats de l’ex director gerent del Fons Monetari Internacional, però va evidenciar la profunditat de l’iceberg amb què ha topat el govern de Mariano Rajoy.

Segons va dir, les declaracions de fa dos anys permeten certificar que els espanyols tenen més de 88.000 milions de patrimoni en uns 200 països. Després de la Confederació Helvètica i Andorra -tradicionals destins de l’evasió fiscal-, hi ha Gibraltar, amb 260 milions. Aquest 2015 un total de 27.576 persones han declarat un element patrimonial fora per valor de 14.300 milions. Després dels tres exercicis, el total de contribuents que admeten que estan en aquesta situació s’enfila als 197.000, que tenen un total de 124.500 milions a l’exterior.

La compareixença de Menéndez, anunciada pel govern espanyol en plena detonació del cas Rato, no va servir per aprofundir en la lletra petita de l’escàndol. Sense donar noms, es va limitar a anunciar que s’ha ampliat en deu més, dels 705 a 715, el llistat de persones que es van acollir a la regularització fiscal extraordinària que estan sent investigades per indicis de blanqueig de capitals o frau. Entre aquestes persones hi ha l’expresident de Bankia, fins fa ben poc, referent econòmic del PP.

“La repera patatera”

En sintonia amb la posició de la Moncloa, Menéndez va mostrar-se contrari a fer públiques les identitats de les 30.000 persones que es van acollir a l’amnistia -que ha permès aflorar uns 40.000 milions-, una via que, segons l’oposició, va servir per beneficiar cert entorn dels populars. També va reclamar als partits que siguin “seriosos” i no caiguin en la “morbositat”. Ara bé, tot i la negativa a fer aquest exercici de transparència, va evidenciar, amb un llenguatge poc habitual a la cambra baixa, la dimensió del problema: “Jo disposo de totes les dades de l’Agència, que són la repera patatera”. Els socialistes, crítics amb la compareixença i la falta d’explicacions del ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, i del president espanyol, Mariano Rajoy, van censurar la “frivolitat” del comentari. Pel director de l’Agència Tributària, en lloc de fer públics els noms, val més emprar eines amb més efecte “dissuasori”, com la publicació dels grans deutors, cosa que permetrà la reforma de la llei general tributària que divendres passat va aprovar el consell de ministres.

Les explicacions d’ahir no van satisfer la majoria de portaveus parlamentaris. Des del PSOE, Pedro Saura va assegurar que tot plegat era un “tallafoc” governamental per evitar que els responsables polítics donessin la cara. Va assenyalar la diferència amb altres situacions semblants, com el cas Pujol, en què Montoro no va dubtar a comparèixer al Congrés. “Sembla que al ministre se li ha acabat la xuleria”, va etzibar el diputat d’ICV Joan Coscubiela, que el va acusar de fer servir les dades partidistament quan li ha convingut. Toni Picó, de CiU, va titllar de “sorprenent” que no fos el responsable de les finances qui s’expliqués i va reclamar una investigació “ràpida, profunda i eficaç” sobre Rato. La resposta de Menéndez va ser que ell treballa per a tots els ciutadans. “Ni per a cap partit ni per a cap mitjà de comunicació”, va sentenciar.

stats