Política 28/07/2016

PSOE i Ciutadans avisen Rajoy que no podrà esquivar el debat d'investidura

Ana Pastor evita concretar quin termini donarà al líder del PP ni si hi haurà debat. Socialistes i liberals reiteren que no votaran a favor de l'actual president del govern espanyol

Ara
2 min
La nova presidenta del Congrés, Ana Pastor, amb Felip VI a la Zarzuela per negociar l'inici d'una nova ronda de contactes per a la investidura. EFE

BarcelonaHi ha candidat, però es manté la incertesa. La presidenta del Congrés dels Diputats, Ana Pastor, no ha concretat després de reunir-se amb el rei Felip VI quin termini donarà al president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, per buscar suports abans de presentar-se a un debat d'investidura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En roda de premsa, Pastor s'ha limitat a subratllar que el rei ha proposat com a candidat Rajoy, però no ha estat capaç d'assegurar que el líder del PP s'acabi sotmetent a un debat d'investidura. Aquesta incògnita ha irritat PSOE i Ciutadans, que ja han avisat Rajoy que està obligat a sotmetre's a un debat.

Les paraules de Pastor arriben després que el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, hagi anunciat que accepta l'encàrrec del rei de buscar suports per ser investit i que a partir de demà reprendrà els contactes amb els "partits constitucionalistes". Tanmateix, el líder del PP –que intenta pressionar PSOE i C's perquè moguin fitxa– no ha aclarit si se sotmetrà al debat d'investidura en el cas de no aconseguir els suports.

Pressió de PSOE i Ciutadans

L'estratègia de Rajoy de no aclarir si es presentarà al debat malgrat haver acceptat l'encàrrec del rei ha irritat el PSOE. El portaveu socialista, Antonio Hernando, ha avisat el líder del PP que la Constitució l'obliga a presentar-se al debat d'investidura "tingui o no els suports". "Vostè s'haurà de presentar a un debat li agradi o no, tingui els vots suficients o no".

Segons el portaveu socialista, "no està en la mà de Rajoy decidir si es presenta o no al debat d'investidura" després d'haver acceptat l'encàrrec del rei, i ha subratllat que si ho fa estarà incomplint la Constitució. Hernando sí que ha obert la porta a ser "flexible" amb el temps que pugui passar abans del debat, i ha parlat "d'uns dies o unes setmanes".

També el vicesecretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, ha exigit a Rajoy que desfaci el "malentès" i aclareixi que es presentarà a un debat d'investidura perquè així ho marca la llei. El dirigent dels liberals ha considerat "una bona notícia" que ja hi hagi un candidat ferm, però ha avisat que el seu grup no es mourà de l'abstenció en segona votació a Rajoy.

De fet, tot i que, com el PSOE, ha assegurat que Ciutadans anirà a les reunions que calgui, Villegas ha apuntat que "no es pot parlar de negociació" perquè la posició de Ciutadans ja està definida.

stats